Opråb til regeringen fra Dragør Kommune: Hjælp os med at bekæmpe rygning blandt unge

Ingen forældre ønsker, at deres barn begynder at ryge. Og ingen børn ønsker, at deres forældre ryger. Sådan lyder sloganet for den fælles tobaksindsats i kommunerne på Vestegnen og Sydamager, men kommunerne savner regeringens opbakning.

Af Pia Melander Guilbert

I fælleskab med borgmestre fra syv andre kommuner har Eik Dahl Bistrup forfattet et debatindlæg, henvendt til regeringen. I indlægget beskriver de otte kommuner fra henholdsvis Vestegnen og Sydamager deres fælles indsats for at forhindre unge i at ryge.

”Hver dag kæmper vi i kommunerne for, at den næste generation ikke skal ryge, som vores egen har gjort. Og vi gør en forskel. Men vi kunne godt bruge en hånd, kære regering,” lyder det blandt andet.

Prisen på cigaretter skal op
Kommunerne er gået sammen i partnerskabet “Bliv en vinder uden tobak”, der kæmper for at gøre skoler og ungdomsinstitutioner røgfri, men:

”Selv om vi gør alt, der står i vores magt, når vi ikke i mål. Det gør vi kun, hvis I inde på Christiansborg tager jeres del af ansvaret. Regeringen er kommet med mange gode forslag: Røgfri skoletid, tobak under disken og neutrale pakker. Der mangler bare det vigtigste – prisen. Sæt den nu op, for pokker! Ikke med fem kroner hist og pist. Sæt den derop, hvor det for alvor gør en forskel,” lyder det blandt andet.

Rygere har brug for et skub
Et argument mod at sætte prisen på tobak op, har ofte været at det er synd for de fattige. Til det siger kommunerne:

”Nej, det er ikke synd. Det er synd ikke at gøre noget for at ændre det faktum, at det oftere er de lavest lønnede og kortest uddannede, der får smadret helbred og økonomi af tobak. At ryge er ikke løsningen på nogens udfordringer. Tobakken er bare endnu en sten i skoen, der gør det svært at gå den vej, man gerne vil.”

”Vi ved, at unge holder sig fra tobakken, hvis den bliver for dyr. Og vi ved, at de, der allerede ryger, har brug for et skub, hvis de skal ændre deres vaner. Det er nu, I har chancen, kære regering.”

Kilde: Altinget.dk

Seneste artikler

 

Fik du læst?