Årets frivillige

To ildsjæle, der brænder for det frivillige arbejde på Amagermuseet. Det er Majken Pedersen og Nelly Søndergaard, som blandt andet med deres viden om amagerdragter og evne til at sætte udstillinger op er en uvurderlig hjælp.

“Årets Frivillige” Nelly og Majken. Foto: Dines Bogø

Af Pia Melander Guilbert

De er det faste holdepunkt for mandagsgruppen, som passer Amagermuseets grønne områder.

– Uden nyttehaven vil levendegørelsen i juli måned ikke være den samme, og Nelly er altid klar med nye forsyninger af hjemmerørt amagersennep til butikken, forklarer museumsleder Søren Mentz, som ikke tøver et øjeblik, da DragørNyheder beder ham pege på, hvem vi skal hylde som årets frivillige: Det er Majken Pedersen og Nelly Søndergaard, som også står bag den årlige juleudstilling.

– Juleudstillingen er deres signatur, slår Søren Mentz fast:

– Hvert år føres en ny historie til rækken af beretninger om julen i Dragør og Store Magleby. Bag ved udstillingsscenen arbejder de hele tiden. Vigtigst er deres indsats for at bevare kendskabet til de gamle amagerdragter, ikke kun tekstilerne men i særdeleshed til hvordan man iklædes sådan en gammel dragt. ”Der skal bare en ti tolv knappenåle til at holde tørklædet fast” fortæller Majken, når hun viser dragterne frem for interesserede. Med kyndig snilde sætter de udstillingerne op, og der er altid et tvist af klassiske genstande og dukker i amagerdragter.

Majken og Nelly har en særlig evne til at gøre fortællingen nærværende:

– Det handler om den traditionsrige juletid, som vi alle kender og elsker, men når den fortælling kombineres med den lokale kulturhistorie, er den også unik.

Utrættelig indsats
De to damer har også bidraget til den lokalhistoriske kogebog, som Dragør Lokalarkiv og Museum Amager udgav for et par år siden.

– Jeg mindes stadigvæk de helt fantastiske retter, som jeg smagte på, efter de blev fotograferet til bogen. Det ville jo være en skam, hvis de skulle gå til spilde, fortæller Søren Mentz henført. Han konkluderer:

–  Kendskabet til lokalhistorien og de gamle traditioner opretholdes bedst gennem det levende eksempel og det personlige engagement. Majken og Nelly sikrer amagerkulturen gennem et enestående formidlingsvirke og en utrættelig frivilligindsats på Amagermuseet. De sørger for, at der stadigvæk kommer lokale i amagerdragter til den årlige høstgudstjeneste i Store Magleby Kirke, og takket være deres indsats vil der være folk i amagerdragter, når vi skal fejre 500-året for den hollandske indvandring til Amager i 2021.

Seneste artikler

 

Fik du læst?