Hundredevis af stjerneskud i nat

Ovenpå en vejrmæssigt lidt kedelig dag i dag, kommer universet dig natten mellem 3. og 4. januar til undsætning, når meteorsværmen kvandrantiderne lyser himlen op med hundredevis af stjerneskud.

Af Pia Melander Guilbert

Årets mest intense meteorsvær folder sig ud i nat, og da det også skulle blive klart vejr, er det muligt at se op til to stjerneskud i minuttet.

– Det ser ud som, det vælter ud med stjerneskud fra det samme område, fortæller astrofysiker Cecilie Sand Nørholm.

Det er den årigt tilbagevendende meteorsværm kvandrantiderne, der er på spil. Den kan opleves hvert år i januar, og det skyldes, at jorden lige dér kommer forbi rester af asteroider:

– Jorden bevæger sig rundt i sin bane om solen, og hvert år passerer den et bestemt sted i starten af januar. Her ligger der rester af en asteroide, der har krydset banen på et tidspunkt, forklarer Cecilie Sand Nørholm.

Peaker på én nat
Du har måske hørt, at et stjerneskud er en stjerne, der dør og falder ned, men i virkeligheden opstår stjerneskud, når et støvkorn kommer ind i vores atmosfære og brænder op.

Det særlige ved kvandrantiderne er ifølge Cecilie Sand Nørholm, at de peaker på én nat, hvor de fleste andre meteorsværme når deres maksimum over to til tre dage.

For at lokalisere meteorsværmen skal du kigge mod nord eller nordøst og sigte efter ”håndtaget” af Karlsvognen. Meteorsværmen er mest tydelig fra midnat og frem. Gå ud i god tid. Det tager op mod en halv time, før dine øjne helt har justeret sig til nattens mørke. Vil du maksimere dit synsfelt, bør du lægge dig på jorden.

Kilde: http://www.dr.dk

Seneste artikler

 

Fik du læst?