Leise Dich Abrahamsen og Teis Dich Abrahamsen udstiller

På udstillingen OPTUR viser de to søskende møbelsnedker, konservator og håndværker Teis Dich Abrahamsen sammen med formgiver og billedkunstner Leise Dich Abrahamsen indviklede kuglebaner og store nye værker med farver og former. Et samspil med fælles fokus på det finurlige og underfundige.

Hvis man i Dragør nikker genkendende til navnene “Dich” og “Abrahamsen”, er det ikke tilfældigt.

Teis Dich Abrahamsen og søsteren Leise foran den plakat deres søster Neel har fremstillet, hvor man ser de 100 kugler, der indgår i en mekanisk, computerstyret installation. (Foto: Dines Bogø).

Af Dines Bogø

Udstilling, der åbnede i december 2019 hedder ”OPTUR – med kuglebaner og farvede kompositioner”.

Hvorfor hedder udstillingen ”Optur”? Det er en ren optur, når man får lov at følge de to søskendes eksperimenterende arbejde, og gennem udstillingen bliver smittet af den livsglæde, som gennemstrømmer alle værker.

Fotograf Ture Andersen viser et lille udsnit af den store udstilling. “Kuglebane til det offentlige rum”. Kuglerne styres og gæsterne kan følge med på små skærme og læse om trætyperne. Enheden vejer 150 kg og i underskabet er der indbygget en computer. I enheden er der også indbygget bæregreb, så der ikke sker skade ved anvendelse af forkert værktøj under en flytning.
Kuglerne i den store installation, er at forskellige træsorter. Når kuglerne passerer i labyrinten, kan man på små skærme læse o træsorten. I kuglen ligger en chip, der sender signal til følere, der skifter spor m.v.

Udstillingens titel er derfor en påmindelse til os alle om at give plads i hverdagen til de opture, store som små, som vi kan være heldige at løbe ind i – hvis vi giver plads til det.

Teis Dich Abrahamsens hylde, som flere kan genkende fra tidligere udstillinger. (Foto: Ture Andersen).

”Dich Abrahamsen”. Søskende

Hvem er så søskendeparret? Forældrene er Lisbeth Dich Abrahamsen og Povl Abrahamsen. Se evt. artiklerne fra april 2019. Del 1. Del 2.

Morfar er den legendariske læge Poul Dich, der kom til Dragør med hustruen Minna i 1926.

To generationer, der har sat deres præg på byen.

Detaljer af Leises vægudsmykninger.

Leise (1955) arbejder i en verden af farver og kompositioner. Teis (1963) laver kuglebaner og bearbejder træ i mange vinkler.

28. december 2019. Leise Dich Abrahamsen fortalte om den del af udstillingen. Der kom mange sjove bemærkninger fra deltagerne efterhånden, som de opdagede de små fine detaljer. (Foto: Dines Bogø).

Neel Dich Abrahamsen, der også er kunstner, har lavet plakaten, der fortæller om de 100 kugler, der indgår i en spændende computerstyret mekanisk opstilling. Neel Dich Abrahamsen har også stået for det grafiske design i bogen om “Kuglebanen til det offentlige rum”, der udkom i 2019.

Udstillingen

Leise siger bl.a.:  ”Kunst, poesi og almindelig forundring er pauser man giver sig selv. At man stopper op, fokuserer på de små ting og giver plads til begejstringen. At man er til stede hvor man nu er, men heller aldrig stiller sig helt tilfreds. Vi må turde standse op og være nysgerrige”.

Teis supplerer: ”Jeg oplever, at mine kuglebaner ofte efterlader folk med et smil på læben, fordi de bliver underholdt, men også fordi de stopper op og får mulighed for at blive fanget i et øjeblik, hvor det ikke handler om alt muligt andet end bare at være. Og så er det rigtig godt, hvis jeg samtidigt får listet noget viden om træ med ind hos publikum, så de også får en historie med hjem.”

Et skab med kugler. “Galskab”, konstrueret i 2002. Det var næsten ikke til at komme videre i rundvisningen. Teis fortalte om anlægget og i de små skuffer er der reservedele, så man hurtig kan lave småjusteringer. En overraskende lydoplevelse, når lågerne åbnes. (Foto: Ture Andersen og Dines Bogø).

Lille klip fra “Galskab”, hvor Teis Dich Abrahamsen fortæller om funktionerne.

Man kan ikke beskrive hele udstillingen. Der er mange flere elementer og så er der alle de detaljer, som man ikke så første gang. En udstilling, der ikke hurtig kigges igennem, men gæsterne stopper hele tiden og kigger og kommenterer.

28. december 2019. Man morede sig, da Teis trak skufferne ud. Kreativitet. (Foto: Dines Bogø).

Lokalerne finder man på Kløvermarksvej 70, 2300 Kbh.S.

Foran udstillingen. Deres udsendte med bog, brochurer og en god oplevelse. (Foto: Lene Bogø).
Fakta

Udstillingen OPTUR åbnes med en festlig fernisering torsdag den 5. december kl. 17-19 og kan derefter opleves til og med søndag den 29. marts 2020.

Åbningstider: onsdag-fredag kl. 12-18 og lørdag-søndag kl. 10-16. Der kan laves aftaler om særrundvisning for foreninger m.v.

Adresse: Førstesalen hos A. Petersen Collection & Craft, Kløvermarksvej 70, 2300 København S.  Se mere om helligdage http://apetersen.dk/da/

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?