Dragørbibliotekernes udlån faldet med næsten 50 procent

Vi låner væsentligt færre fysiske bøger, end vi gjorde for 10 år siden, viser en ny undersøgelse fra Danmarks Statistik. I Dragør er udlånet faldet med næsten 50 procent i perioden. Det koster 11 millioner om året at drifte Dragørs to Biblioteker ifølge tal fra Danmarks Statistik.

Foto: DragørNyheder.dk

Af Pia Melander Guilbert

Danskerne låner stadigt færre bøger på bibliotekerne, og i Dragør er vi helt med på den tendens. Af en ny undersøgelse fra Danmarks Statistik fremgår det, at udlånet fra Dragørs to biblioteker er faldet fra ca. 119.000 bøger i 2009 til 64.000 bøger i 2018. Det er et fald på næsten 50 procent. Faldet i udlån for hele Region Hovedstaden er i samme periode på lidt under 40 procent viser tal fra Danmarks Statistik.

Samtidig koster det lidt over 11 millioner brutto at drifte Dragørs biblioteker. Det er en stigning på cirka en halv million i forhold til 2009. Bibliotekernes lønudgifterne er status quo med henholdsvis 7,3 mio kr. i 2009 og 7,2 mio kr. i 2018.

Note: Der mangler tal for 2016 og 2017 pga. problemer med dataindsamlingen. Kilde: Danmarks Statistik

Er to biblioteker for meget?
Brugen af e-bøger og lydbøger vokser stadig. Det er dog ikke nok til at opveje faldet i fysiske udlån, og antallet af aktive lånere på Dragørs biblioteker er også faldet fra 5007 i 2009 til 1195 i 2018.

Et oplagt spørgsmål, når man læser tallene, er, om Dragør virkelig stadig har brug for to biblioteker, men ifølge Danmarks Statistik bruger vi stadig bibliotekerne flittigt, for eksempel til at arbejde, læse avisen eller studere. Ifølge Danmarks Statistik er der især to grupper, der brugere bibliotekerne flittigere end andre. Den ene er indvandrere og efterkommere. Den anden er personer med lange videregående uddannelser.

På Dragørs biblioteker er der også en del populære arrangementer, fortalt souschef Øjvind Harkamp, da DragørNyheder interviewede ham sidste sommer, men han sagde også:

”Mit indtryk er, at de borgere, som benytter sig af bibliotekernes tilbud, er meget glade for dem, men vi skal også træffe nogle valg og prioritere. En af udfordringerne er, at vi på den ene side gerne vil have et stort udvalg og på den anden side gerne vil have plads til, at folk bare kan være her.”

Læs også:

Låner du heller ikke bøger på biblioteket?

 

Seneste artikler

Københavns Lufthavns rensningsanlæg ved udløbet til Hovedgrøften i Store Magleby. Arkivfoto: TorbenStender.

Lufthavnen vil ikke betale hele PFOS-regningen …

En længe ventet rapport om forurening med PFOS fra lufthavnen viser, at grænseværdierne flere steder bliver overtrådt. Men selvom lufthavnen har lavet store frivillige indsatser mod forureningen, så vil selskabet ikke påtage sig det juridiske ansvar og dermed hele regningen for oprydningen

 
 

Fik du læst?