De hvide Busser

Som alle i Dragør ved så har vi næsten alt. Filmselskaber har også fundet ud af, at man i Dragør kan finde de rette omgivelser til næsten alle produktioner.

“De hvide Busser”. Redningsaktionen, hvor danske fanger blev hentet hjem fra tyske Kz-lejre. (Foto: Frihedsmuseet).

Af Dines Bogø

For nylig så vi optagelser fra Dragør i filmen ”De forbandede år”. I disse dage optages filmscener til en produktion om ”De hvide Busser”.

Det hele skal være klar, så det kan indgå i en af de mange markeringer, der vil blive vist op til 75 året for befrielsen 4.-5. maj 2020.

3. februar 2020. Forskellige rekvisitter, der skal bruges ved filmoptagelserne i Dragør de næste dage. (Foto: Dines Bogø).

De hvide Busser

På et eller andet tidspunkt har man hørt om ”De hvide Busser”. Mange husker noget med den svenske greve Folke Bernadotte (1895-1948), der reddede Kz-fanger fra Tyskland til Danmark.

Andre ved, at det startede som en ren dansk aktion, hvor danske myndigheder fik aftale med tyske myndigheder om, at man i hvidmalede danske busser kunne hente fanger i Tyskland. Denne del af aktionen foregik i første omgang fra december 1944 til marts 1945.

3. februar 2020. Et vagttårn, der skal klargøres, så det kan indgå i optagelserne, hvor man ser danske fanger, der afhentes i tysk Kz-lejr. (Foto: Dines Bogø).

De danske busser var udstyret med gasgenerator og personel arbejdede under vanskelige forhold.

Senere i februar 1945 fik Svensk Røde Kors lavet en tillægsaftale gennem deres vicepræsident Folke Bernadotte med SS-Rigsfører Heinrich Himmler om, at svenskerne fra marts 1945 kunne koble sig på redningsaktionen.

Det er i denne forbindelse, at greve Bernadotte flyver fra København til Sønderjylland i det berømte Zonefly model KZ IV. Gengivelse af flyet kan man skimte på sydfacaden af Hollænderhallen.

Så sent som ultimo april 1945 deltager en meget stor kortege danske busser igen i hjemtransport af Kz-fanger. Fangerne var blevet samlet i Neungamme ved Hamborg.

Ældre dansk rutebil, der 3. februar 2020 er malet hvid, så den kan bruges til optagelserne. “De hvide Busser”. (Foto: Dines Bogø).

Filmen

Filmsekvenser bliver optaget flere steder på Sydamager. Man optager scener, hvor man ser en Kz-lejr. I optagelserne indgår også en dansk veteranbus, der er blevet hvid og udstyret med ”Røde Kors mærker”.

Det er altid spændende, at se, hvordan man med små effektive midler og rigtig lyssætning, kan skabe den rigtige stemning.

Om man så, når resultatet bliver præsenteret i maj 2020, kan genkende lokaliteterne er noget andet.

 

Seneste artikler

Foto: Bazoom AI.

Sådan forbereder du dig til vandreture på Island

Island er nok et af de flotteste steder på jorden, hvis man elsker udendørs eventyr. Fra store vandfald til vulkanske landskaber og gletsjere, byder Island på mange spændende vandreture. Men hvordan forbereder du dig bedst til vandreture Island, og hvordan får du den bedste oplevelse?

Marianne Wulff viser den røde vimpel, som »syfiksere« har lavet til Repair Café International, der kan fejre 15-års-fødselsdag til oktober. Opgaven var at designe og sy en vimpel, som symboliserer det danske flag og vores by Dragør. Vimplen skal hænges op til fødselsdagen i Haag sammen med vimpler fra andre Repair Cafe’er fra de deltagende lande. Foto: TorbenStender.

Mariannes kamp mod smid-væk-kulturen

Repair Cafe Dragør fejrer et år i Dragør. Initativtager Marianne Wolff ønsker at gøre op med en kultur om at smide væk og købe nyt, når noget er i stykker

 
 

Fik du læst?