Blueball´er du flødefyre?

Klimatosse, flyskam og crossdresser var nogle af de nye ord i 2019. For hele tiden at være opdateret på nye udtryk i det danske sprog, har Dansk Sprognævn nu sat en studentermedhjælper til at skrive alt ned, der bliver sagt i realityprogrammet ”Ex on the beach.” Læs med her, hvis du hellere vil lyde ung med de unge end som en gammel, rusten Dragør-skipper.

Af Pia Melander Guilbert

Det er teenagere og unge i 20´erne, du skal lytte til, hvis du vil være opdateret på de nyeste tendenser i sproget. Det ved Dansk Sprognævn, der ifølge Politiken har sat en studentermedhjælper til at skrive alt ned, der bliver sagt i realityprogrammet ”Ex on the beach”.

Skyd med muskler
Guns, at blueball´e og fløde, alternativt flødefyre, er nogle af de ord, sprognævnet har noteret sig fra ”Ex on the beach”, og planen er, at de skal med i onlineordbogen ”Nye ord i dansk”.

– Det var helt nyt for mig, men det er mit indtryk, at udtrykkene er ret udbredt blandt unge, når jeg taler med vores studentermedhjælpere, forklarer Marianne Rathje, der er seniorforsker i Dansk Sprognævn:

– Man kunne jo tro, at guns betød noget med skydevåben, men det betyder faktisk muskler. Og det at blue ball’e nogen betyder, at en pige gør, at en fyr ikke får sex – altså det man i gamle dage kaldte ’at lukke for det varme vand’. Fløde eller flødefyr betyder en mand, der bruger en masse romantiske vendinger, typisk for at score en pige, konstaterer hun.

Realityprogrammet ‘Ex on the beach’ leverer nye ord til den danske ordbog. (Foto: Discovery Networks Danmark)

Havnesjover og slubbermund
Tænker du nu, at du mere er vintage-typen end realitystjerne-wannabe, er DragørNyheder i besiddelse af en liste med gamle skældsord, som du kvit og frit kan opgradere dit ordforråd med:

”Bagbæst, bakketrold, barnerumpe, hinkeben, modedukke, skvatnavle, slavetamp og slubbermund,” står der blandt andet på den. Om det er udtryk, en gammel, rusten Dragør-skipper ville bruge, skal vi ikke kunne sige, men ”havnesjover” er også med på listen, og en sommernat kunne det måske blive en god erstatning for fløde.

 

Seneste artikler

Københavns Lufthavns rensningsanlæg ved udløbet til Hovedgrøften i Store Magleby. Arkivfoto: TorbenStender.

Lufthavnen vil ikke betale hele PFOS-regningen …

En længe ventet rapport om forurening med PFOS fra lufthavnen viser, at grænseværdierne flere steder bliver overtrådt. Men selvom lufthavnen har lavet store frivillige indsatser mod forureningen, så vil selskabet ikke påtage sig det juridiske ansvar og dermed hele regningen for oprydningen

 
 

Fik du læst?