Flere og flere melder sig til hjertestarterkursus – Viktors historie er en af årsagerne

Det er snart et år siden Susan Osbechs søn faldt om med hjertestop og blev genoplivet af Jens Aage og Anne Skare. Siden har Susan fået i omegnen af 400 til 500 tilkendegivelser fra folk, der har taget hjertestarterkursus efter at have hørt historien.

Takket være en hurtig indsats og en hjertestarter har Viktor det godt i dag. Privatfoto

Af Pia Melander Guilbert

Den 10. april 2019 er en dato, Susan Osbech aldrig glemmer. Hun er netop kommet hjem fra et møde om Dragørs nye privatskoleinitiativ (Dragør Privatskole red.), da hendes yngste søn Romeo pludselig grædende kalder på hende på en måde, så hun ikke er i tvivl om, at noget er helt galt. Hun stormer ind på værelset, hvor 10-årige Viktor ligger i krampe og ikke er til at komme i kontakt med. Susan råber til sin mand Brian, at han skal ringe 112, og imens ringer Susan til Jens Aage Skare, som er en af dem, hun netop har været til møde med:

– Jeg huskede, at Jens Aage to år tidligere havde reddet sin far, der var faldet om med hjertestop. Den historie gjorde stort indtryk på mig, fortæller Susan til DragørNyheder.

Jens Aage Skare bor 350 meter væk og når frem på under et minut. Hans kone Anne kører over i Pro Workout, hvor der er en hjertestarter. Jens Aage og Annes hurtige indsats med kunstigt åndedræt, hjertemassage og hjertestarteren redder Viktors liv.

Anne og Jens Aage sammen med Viktor. “Vi er Jens Aage og Anne dybt og evigt taknemlige”, fortæller Viktors mor Susan. Privatfoto

Liv redder liv
Efterfølgende har historien om Viktor blandt andet været i Aftenshowet, og Jens Aage Skare har været nomineret til Årets Ildsjæl. Det har også betydet, at Susan Osbech har fået overvældende mange henvendelser fra folk, der har meldt sig til hjertestarterkursus og som hjerteløbere efter at have hørt den.

– Vi er Jens Aage og Anne dybt og evigt taknemlige. Viktor har det heldigvis godt i dag. Man har aldrig fundet årsagen til hans hjertestop. Han har været gennem mange undersøgelser og er blevet diskuteret af verdens dygtigste hjertelæger, men han har ingen hjertefejl og er sluppet uden mén. Det er det dog også mærkeligt ikke at vide, hvad man skal være bange for, og af den årsag har vi fået indopereret en ICD (Implanterbar Cardioverter Defibrillator red.), konstaterer Susan, som vil skyde på, at det er noget i retning af 400 til 500 mennesker, der efterhånden har henvendt sig til hende.

– En del har skrevet til mig, og jeg har slet ikke haft tid til at vende tilbage til alle, men jeg bliver meget rørt hver gang nogen fortæller, at Viktors historie er årsagen til, at de har taget hjertestarterkursus eller meldt sig som hjerteløber. Så er der trods alt kommet noget godt ud af alt det her. Det var jo også kun fordi, jeg kendte historien om, hvordan Jens Aage reddede sin far, at jeg ringede til ham, og det er bedste bevis på, hvordan liv redder liv.

Fakta:
Over 70.000 danskere har indtil nu taget imod Hjerteforeningens gratis Hjerteredderkursus –30  minutters  intro i genoplivning.Hvert år bliver ca. 5.400 danskere ramt af hjertestop uden for hospital – i hjemmet, på gaden, i parken, i en forretning. Det svarer til 15 om dagen. Af dem overlever i gennemsnit 2 (2,4).21. marts holder TV2 Charlie og TV2Play det årlige Hjertegalla, hvor Årets Hjerteredder blandt andet bliver kåret.Søndag den 3. maj kan du gå dig til en gratis hjertestarter. Hvis blot 15 personer danner en gruppe og går en indsamlingsrute, når Hjerteforeningen har dør-til-dør-indsamling, får grupperne en hjertestarter sat op på et sted, man selv har valgt.Kilde: Hjerteforeningen
 

Seneste artikler

Foto: Bazoom AI.

Sådan forbereder du dig til vandreture på Island

Island er nok et af de flotteste steder på jorden, hvis man elsker udendørs eventyr. Fra store vandfald til vulkanske landskaber og gletsjere, byder Island på mange spændende vandreture. Men hvordan forbereder du dig bedst til vandreture Island, og hvordan får du den bedste oplevelse?

Marianne Wulff viser den røde vimpel, som »syfiksere« har lavet til Repair Café International, der kan fejre 15-års-fødselsdag til oktober. Opgaven var at designe og sy en vimpel, som symboliserer det danske flag og vores by Dragør. Vimplen skal hænges op til fødselsdagen i Haag sammen med vimpler fra andre Repair Cafe’er fra de deltagende lande. Foto: TorbenStender.

Mariannes kamp mod smid-væk-kulturen

Repair Cafe Dragør fejrer et år i Dragør. Initativtager Marianne Wolff ønsker at gøre op med en kultur om at smide væk og købe nyt, når noget er i stykker

 
 

Fik du læst?