Den store fastelavnsguide

Du kan lige så godt overgive dig – hele weekenden er fastelavn dit navn, og mandag til onsdag med, uanset om du er stor eller lille. Vi guider dig gennem Amagers tønder, så du ved, hvornår du selv skal tage hest med, og hvornår du skal lade den blive hjemme. 

Foto: DragørNyheder.dk

Af Pia Melander Guilbert 

Glade ryttere på Prags Boulevard
Lørdag kl. 13.35 er Sundby Fastelavnsforening vært for et tøndeslagnings-arrangement med glade heste og ryttere. Kom og vær med til en fantastisk tradition på Amager, Når optoget er reddet videre, står Jakobs bageri for tøndeslagning til dem, der har lyst. Det vil også være muligt at købe lidt at drikke og de lækreste fastelavnsboller. Tag din familie under armen og mød op og se det festlige optog.

Foto: Privatfoto/Sundby Fastelavnsforening

Workshop og tøndeslagning for hele familien på Amagermuseet
Lørdag fra 12 til 16 holder Amagermuseet fastelavn for hele familien. Der er tøndeslagning for børn og voksne samt workshop, hvor børn kan pynte fastelavnsris, dekorere en lækker bolle med glasur og lave farverige masker.

Foto: DragørNyheder.dk

Oplev samtidig også de gamle fastelavnstraditioner fra dengang, fastelavn kun var for voksne. Museet får besøg af fastelavnsrytterne og deres heste, som forbereder sig til fastelavnsmandag, hvor de holder den gamle tradition i hævd.

Entré voksne 50 kr. børn under 18 år har gratis adgang. Børneworkshoppen koster 25 kr. pr. barn.

Lav en kæphest eller træn din jernhest på Naturcenter Amager
Søndag fra 11 til 13 inviterer Naturcenter Amager alle trolde, prinser, prinsesser, supermænd og damer til fastelavn og tøndeslagning. Kom gerne udklædt og tag familien med. Der er den gamle tradition på Amager, at man slår katten af tønden fra hesteryg. Derfor har du mulighed for at bygge din egen kæphest på Naturcenteret i weekenden. Du har også mulighed for at træne din jernhest (cykel) på forhindrings- og balancecykelbanen. Når kattekongen er fundet, er det muligt at lave en pandekage over bål, eller spise en lækker fastelavnsbolle hos traktøren.

Foto: Naturcenter Amager

Koncert og tøndeslagning for børn på Islands Brygge
På Islands Brygge er søndagens tøndeslagningsarrangement delt op i aldersgrupper
Klokken 10 er der en sjov legekoncert med Tigertræning for de 2 til 5-årige (hele familien kan være med) og herefter tøndeslagning. Klokken 14 er der tøndeslagning for de 6 til 10-årige. Det koster 40 kroner pr barn at deltage. Voksne er gratis.

Køb billetter til legekoncert og tøndeslagning for de 2-5-årige her 

Køb billet til tøndeslagning for de 6-10-årige her 

Slaget ved Blushøj
Søndag formiddag samles Dragør Fastelavnsforenings ryttere for at ride byen rundt, drikke punch og synge skålsange for deres værter. Cirka 30 stop er der på punchruten i år. Kom og oplev stemningen, når de flotklædte heste og ryttere holder på række og synger.

Punchruten byder på cirka 30 stop med skålsang og en lille en til at varme sig på. Foto: DragørNyheder.dk

Klokken 16 er der tøndeslagning på Blushøj. Kom i god tid, hvis du vil stå på første række og mærke suset, når rytterne sætter kurs mod tønden med tøndestokken højt hævet. Efterfølgende er der fest for rytterne på Strandhotellet, hvor alle er velkomne.

Se rytterliste og punchrute her

Foto: DragørNyheder.dk

Historisk ridt i St. Magleby
Mandag går det for alvor for sig i St. Magleby. Her holder Amagermuseet åbent fra 13:30 til 18:00 med fri entré. Kl. Cirka 16 er der tøndeslagning i Hovedgaden. 20 til 30 af byens mænd er iført høj hat, hvid skjorte og sorte broderede veste – klar til det traditionelle fastelavnsridt. Deres heste er fint pyntet til lejligheden med blå, røde og hvide bånd, og seletøjet er dekoreret med snekker.

Foto: DragørNyheder.dk

Rytterne samles om morgenen ved Borgerforeningen, hvorefter de med musikvogn og faner i spidsen rider rundt på visit på landsbyens gårde. Hvert sted bydes rytterne på varm punch og kvitterer med skålsang. Der er fart over feltet, når rytterne i galop skal forsøge af slå tønden ned. Når det sidste bræt er slået ned (cirka kl 17), kåres årets tøndekonge med krans og skålsang på gårdspladsen på Amagermuseet.

Foto: DragørNyheder.dk

I dagens anledning er der gratis entré på Amagermuseet, der står klar med hygge og aktiviteter for hele familien. I sommerkøkkenet er der eksempelvis workshop for børn, hvor de har mulig for at dekorere fastelavnsboller og masker samt pynte deres helt eget fastelavnsris. Pris for workshop er 25 kroner per barn.

Slaget om Ullerup, Viberup, Tømmerup og Kongelunden

Foto: Kim Bahnsen/Amagerfastelavn.dk

Onsdag den 26. februar skal der slås om Ulleruptrofæet. Endnu en Amagerklassiker som starter kl. 10 fra Tømmerupvej 289. Rytterne kommer rundt i Ullerup, Viberup, Tømmerup og Kongelunds-området med intet mindre end ca. 35 stop på den klassiske punch-ruten.

Foto: Kim Bahnsen/Amagerfastelavn.dk

Kl. 16 er der “Grand Finale-tøndeslagning” på Ullerup Skytteforenings bane på Færgegårdsvej 55.

 

Seneste artikler

Arkivfoto.

Øresundsregionen oplever positiv udvikling

Øresundsregionen viser tegn på fortsat positiv udvikling i integrationen mellem Danmark og Sverige. Ifølge det nyeste Øresundsindex, som er steget fra 102 til 106 inden for et år, er der stadig stort potentiale for yderligere forbedringer. Det nye indeks fremhæver, at fire indikatorer er steget, tre er uændrede, og to er faldet sammenlignet med året før.

Rotor med møllevinger bliver hejst ned for at gøre det muligt at udskifte hovedaksel og gearkasse. Foto: Per Heegaard / HOFOR.

Mekanisk førstehjælp til havvindmøller

I pinsen kunne man se en stor pram med mobilkran arbejde på tre havvindmøller ud for København. HOFOR udskiftede mekaniske dele for at forlænge levetiden for de ikoniske havvindmøller på Middelgrunden, så grøn strøm kan fortsætte med at forsyne Hovedstaden i mange år fremover.

 
 

Fik du læst?