For mange unge får klamydia

Antallet af unge, der får konstateret klamydia er steget de sidste ti år. Nyeste tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at det blandt andet gælder i Tårnby og København. København Kommune har derfor lavet en kampagne, der skal få flere til at lade sig teste. I Dragør ser antallet af klamydiatilfælde ud til at være faldet. Dog er der i forbindelse med klamydia et højt mørketal, da klamydia ikke altid giver symptomer.

Af Pia Melander Guilbert

Klamydia er den mest udbredte kønssygdom i Danmark. En undersøgelse lavet af Sundhedsstyrelsen viser antallet af klamydiatilfælde blandt de 15 til 29-årige fordelt på kommuner.

Tårnby og København er ifølge undersøgelse nogle af de kommuner, der ligger højt på listen over konstaterede klamydiatilfælde blandt de 15 til 29-årige med henholdsvis 28 og 27 tilfælde pr 1000 15 til 29-årige.

Lavt antal ikke nødvendigvis positivt
I Dragør er antallet af registrerede klamydiatilfælde på 20,4 tilfælde pr 1000 15 til 29-årige, og tallet ser, modsat i Tårnby og København, ud til at være faldet siden 2016. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at der også er færre, der bliver smittet med klamydia.

”En høj incidens (antal tilfælde inden for en given periode red.) behøver ikke nødvendigvis tolkes negativt, fordi det kan afspejle, at der undersøges mange personer og derved påvises et reelt billede af smittetrykket i kommunen. Et lavt tal er heller ikke nødvendigvis positivt – med mindre det på samme måde afspejler at kommunen reelt har få tilfælde,” forklarer Sundhedsstyrelsen

Alvorlige senfølger
Klamydia har et højt mørketal, fordi det i over halvdelen af tilfældene ikke giver symptomer. Derfor må det formodes at langt flere er smittede, end dem, der lader sig teste.  Ubehandlet klamydia kan for kvinder give senfølger som kroniske smerter i underlivet, graviditet uden for livmoderen og manglende evne til at få børn. Hos mænd kan klamydia give betændelse i bitestiklerne. Dobbelt så mange kvinder som mænd lader sig teste for klamydia.

Ubeskyttet sex et stort problem
Cirka 10 procent af Dragørs unge har i 2018 ladet sig teste for klamydia, mens tallet er 14 procent i Tårnby. Ifølge en artikel lavet af TV2 Lorry fravælger flere og flere unge brugen af kondom. Charlotte Wilken-Jensen, der er ledende overlæge på Hvidovre Hospital gynækologisk-obstetrisk afdeling og daglig leder af Sex og Samfunds Præventions- og rådgivningsklinik udtaler til TV2 Lorry, at det er et kæmpe problem, der skal gøres noget ved:

– Hvis man har ubeskyttet sex, så er der ligesom to ting, som man udsætter sig for. Den ene er, at man kan blive gravid, og det andet er at få en sexsygdom. Og det vi kan mærke, når vi er ude og undervise, og taler med dem, det er, at den overvejende bekymring hos unge, det er graviditeten, fortæller Charlotte Wilken-Jensen og fortsætter:

– Så derfor er de ret gode til at bruge p-piller eller bruge spiral, men ikke kondom. Det budskab, som vi nok har haft mindst held med, det er, at have både en sikker metode til ikke at blive gravid og en god metode mod sexsygdomme – altså eksempelvis spiral og kondom, fortæller hun til TV2 Lorry

I Københavns Kommune er det også muligt at bestille en klamydiatest, som sendes med posten, og Sex og Samfund har en service, hvor man kan henvende sig tre gange om ugen og lave en test. Er uheldet ude, kan man via Sex og Samfund sende en anonym sms til tidligere sexpartnere.

Herunder kan du se en video fra Københavns Kommunes facebookside:

https://www.facebook.com/koebenhavnskommune/videos/510637166309216/
 

Seneste artikler

Marianne Wulff viser den røde vimpel, som »syfiksere« har lavet til Repair Café International, der kan fejre 15-års-fødselsdag til oktober. Opgaven var at designe og sy en vimpel, som symboliserer det danske flag og vores by Dragør. Vimplen skal hænges op til fødselsdagen i Haag sammen med vimpler fra andre Repair Cafe’er fra de deltagende lande. Foto: TorbenStender.

Mariannes kamp mod smid-væk-kulturen

Repair Cafe Dragør fejrer et år i Dragør. Initativtager Marianne Wolff ønsker at gøre op med en kultur om at smide væk og købe nyt, når noget er i stykker

 
 

Fik du læst?