Tårnby vækster 12 gange højere end landsgennemsnittet – Dragør falder

Siden 2008 har Tårnby Kommune haft 12 gange større vækst i BNP end landsgennemsnittet. Det skyldes dels lufthavnen, men også at kommunen selv gør en stor indsats for at understøtte erhvervslivet. I Dragør ligger væksten under landsgennemsnittet.

I en ny analyse fremgår det, at Tårnby er vækstet med 6,4 procent pr år fra 2008 til 2018, mens Dragør i samme periode har en såkaldt minusvækst, der ligger i kategorien – 0,1 til – 0,9. Med 25.000 ansatte er lufthavnen en klar primusmotorer for Tårnby Kommunes vækst, men karakteristisk er også, en stor indsats for at understøtte erhvervslivet

Af Pia Melander Guilbert

Tårnby kommune indtager en flot anden plads i en ny vækstanalyse Momentum-analyse lavet på baggrund af oplysninger fra Danmarks Statistik. På første pladsen kommer Billund. De to kommuner har begge haft en 12 gange større vækst i Bruttonationalprodukt (BNP) end landsgennemsnittet, siden finanskrisen for alvor slog igennem i 2008. Det skriver KL.

Lufthavnen er primusmotor
LEGO og lufthavnen er klare primusmotorer for de to kommunernes vækst, men karakteristisk er også, at de to kommuner selv gør en stor indsats for at understøtte erhvervslivet. Tårnbys borgmester Allan S. Andersen forklarer til KL:

– Lufthavnen har 25.000 medarbejdere, når man tager hele området med. Og den er jo i vækst, både når man ser på passagertal og flygodstransport. Lufthavnen giver dermed gode jobmuligheder, og en del medarbejdere bor i kommunen, men det skaber også stor indpendling til kommunen, da vi har flere arbejdspladser end arbejdsaktive.

Attraktiv beliggenhed for virksomheder
Tårnby oplever samtidig en stor stigning i antallet af virksomheder, der gerne vil etablere sig i kommunen:

– Vi ligger jo meget attraktivt for virksomheder. Vi er tæt på hovedstaden, Øresundsmotorvejen og lufthavnen. Vi får derfor rigtig mange henvendelser, men desværre kan vi ikke tilgodese alle. Faktisk har vi lige solgt vores sidste erhvervsgrund ude i vores erhvervsområde Kirstinehøj 1 og 2, og vi har derfor inviteret erhvervsministeren ud for at se, om vi kan få lov til at lave et nyt erhvervsområde herude, konstaterer borgmester Allan S. Andersen, der glæder sig over, den vækst, der er blandt virksomheder i kommunen, hvor man har en af landets og regionens laveste arbejdsløshedsprocenter og samtidig en øget befolkningstilvækst:

– Det skyldes selvfølgelig både de gode pendlingsmuligheder på grund af motorvejen, de store grønne arealer og vandet, men når vi så samtidig også ser en stigning i antallet af arbejdspladser fra 2017 til 2018 på 2,95 procent, så giver det noget, siger han til KL.

Borgmester Allan S. Andersen, Tårnby Kommune. Foto PR

Mindskede byggesagstider
Tårnby Kommune vedtog i efteråret 2019 en ny strategi og politik på erhvervsområdet. Det skete på baggrund af et tæt samarbejde mellem virksomhedsejere, uddannelsesinstitutioner, kommunale medarbejdere og politikere:

– Vi har set på, hvad vi yderlige kan gøre for at tiltrække flere virksomheder og beholde de virksomheder, vi har. Det har blandt andet medført, at vi efterfølgende er gået i gang med at se på, om vi kan skabe bedre tilkørselsforhold til vores erhvervsområder, og at vi har ansat mere personale i vores byggesagsrådgivning for at mindske byggesagstiderne, forklarer Allan S. Andersen.

Dragør minusvækster
Af Momentum-analysen fremgår det, at Tårnby er vækstet med 6,4 procent pr år fra 2008 til 2018, mens Dragør i samme periode har en såkaldt minusvækst, der ligger i kategorien – 0,1 til – 0,9. Se et kort over samtlige kommuner her

 

Seneste artikler

Marianne Wulff viser den røde vimpel, som »syfiksere« har lavet til Repair Café International, der kan fejre 15-års-fødselsdag til oktober. Opgaven var at designe og sy en vimpel, som symboliserer det danske flag og vores by Dragør. Vimplen skal hænges op til fødselsdagen i Haag sammen med vimpler fra andre Repair Cafe’er fra de deltagende lande. Foto: TorbenStender.

Mariannes kamp mod smid-væk-kulturen

Repair Cafe Dragør fejrer et år i Dragør. Initativtager Marianne Wolff ønsker at gøre op med en kultur om at smide væk og købe nyt, når noget er i stykker

 
 

Fik du læst?