Initiativgruppen bag Dragør Privatskole har med stort vemod kastet håndklædet i ringen. Det sker efter kommunalbestyrelsesmødet 1. april, hvor der blev givet endegyldigt afslag på en placering i Baggersmindelejren. Efter lang tids kamp tror gruppen ikke længere på, at en privatskole er mulig med det nuværende politiske fundament.
Af Pia Melander Guilbert
Drømmen om en privatskole i Dragør slukkes nu endegyldigt. I hvert fald for de fire initiativtagere til Dragør Privatskole, der det seneste år har brugt utallige timer og ikke mindst penge på at forsøge at realisere den. Gruppen har oplevet stor opbakning fra Dragørborgere. Forældre til 81 børn har allerede søgt om plads fra sommeren 2020 og endnu flere har tilkendegivet, at de ville søge, når kommunen havde godkendt, men:
– Gang på gang er det fra politisk side blevet fremstillet som en ideologisk kamp, hvor vi var imod folkeskolen. Det er især Liste T, DF og Socialdemokratiet, der har fået det til at fremstå som om, en privatskole ville true eksistensen af byens folkeskoler. ”Bak op om folkeskolen,” lød sætningen gang på gang, når noget handlede om os, men det har aldrig været vores intention at være imod folkeskolen, hvor de fleste af os selv har børn. Derimod brænder vi for tanken om, at alle børn skal have mulighed for at søge det skoletilbud, der passer bedst til dem, understreger Jens Aage Skare og Katrine Helden på vegne af gruppen, der desuden tæller Susan Osbech og Caroline Lauritsen.
Manglende politisk velvilje
Alle forsøg på at starte en privatskole i Dragør er hidtil strandet ved lokationen. Det sker også denne gang og dermed bliver Dragør Kommune ved med at være en af de blot fire kommuner i landet, der ikke har nogen privatskole.
1. april gav kommunalbestyrelsen initiativgruppen afslag på sammen med forvaltningen at etablere en lokalplan, der skulle gøre det muligt at opføre skole i Baggersmindelejren. Ni medlemmer stemte mod, seks stemte for. Konservative og Venstre bakkede op, mens Socialdemokratiet, DF og Liste T var imod.
– Socialdemokratiet og DF har hele tiden været imod. Liste T har været villig til dialog, men hele vejen ledt efter forhindringer frem for løsninger, og i sidste ende var det dem, der spændte ben, mener gruppen.
– Flere velmenende forældre og andre interesserede i privatskoleinitiativet har foreslået, at vi i stedet kiggede på nogle af de andre nedlagte institutioner i kommunen, men med dem vil vi løbe ind i tilsvarende udfordringer. Normering, tilkørselsforhold, støjzoner eller bygningernes tilstand ville være et problem, der krævede velvilje fra politikerne.
Ville kræve en pletfri lokation
Efter grundig overvejelse og råd fra en advokat har gruppen besluttet, at de ikke tror på politisk opbakning fra det nuværende flertal i kommunalbestyrelsen.
– Vi mener stadig, at forvaltningens anbefaling til BEPU er givet på et forkert grundlag. Vi kan anke afgørelsen, men ifølge Danmarks Privatskolers advokat kan det vare år at få afklaring. Samtidig virker det som om, den politiske magt i Dragør generelt er mod forandring. At hamle op med det vil kræve en pletfri lokation.
Alligevel håber gruppen, at nogle andre vil kæmpe videre for de familier i Dragør, der ønsker et mere alsidigt skoletilbud.
– En del af de forældre, der havde søgt om optagelse hos os, søger nu uden for kommunen ved vi. Det er både ærgerligt for familierne og for Dragør Kommune.
Gruppen har selv investeret 30.000 kroner som depositum til Undervisningsministeriet, penge, der kun kan betales tilbage, hvis skolen bliver en realitet:
– De penge er tabt for os, men hvis en ny projektgruppe vil overtage, har de mulighed for at bruge depositummet i 2021, men pengene er det mindste. Vi er mest kede af at skuffe de mange børn og forældre, der havde håbet, at skolen ville blive en realitet, slutter initiativgruppen.
Læs også nedenstående artikel fra arkivet: