Lars Græsborg Mathiasen: Amagerkaneren, der elsker amerikanerne

Lars Græsborg Mathiasen fik amerikansk politik i blodet, da han var i USA som udvekslingsstudent i 1990. Han sidder normalt i et podcast- eller videostudie og er aktuel med valgmagasinet Kampen om Amerika, men AmagerNyt møder ham på Amager Fælled, hvor hans dage under coronakrisen går med at fiske og være i naturen sammen med sine tre drenge. Vi får i den anledning også lige vendt, hvordan coronakrisen påvirker det amerikanske valg, som i forvejen var fuld af drama lige efter bogen.

Hvor er det nu, vi har set dig før?

Jeg er jo ham, der stiller spørgsmål på Kongressen.com. Det er et medie, der har eksisteret siden 2012, og jeg har været med et par år nu. Jeg er podcastredaktør og tv-redaktør, og nu er jeg så blevet redaktionschef. Så det er mig, der taler om USA og amerikansk politik.

Før det lavede jeg rigtig meget sport og nyheder. Jeg var fire år ved Jyllands-Posten som tv-redaktør og vært. Jeg har også været på det gamle TV2 Sport på Jenagade på Amager, hvor jeg var reporter, vært, redaktør og kommentator på sport. Jeg har lavet meget TV i min karriere.

Hvad består din hverdag af?

Den består mestendels af at producere indhold til Kongressen.com, blandt andet valgmagasinet Kampen om Amerika. Og det er, fordi jeg er sådan en USA-nørd. Det fik jeg i blodet allerede, da jeg var udvekslingsstudent for 30 år siden i 1990-1991 under den første George Bush og under den første Golfkrig. Jeg landede faktisk lige præcis, da Golfkrigen startede, og USA invaderede Irak.

Det var en politisk interesseret familie, jeg boede hos, og den ene af brødrene i familien er stadig politisk aktiv. Han er kampagneleder for en demokratisk delstatssenator i Michigan, hvor jeg boede. Jeg har været derovre i flere omgange i forbindelse med både sport og politik, men nu er det mest politik, jeg bruger min tid på.

I dag arbejder jeg sammen med Anders Agner på Kongressen.com. Jeg lærte Anders at kende på Jyllandsposten, hvor vi lavede et magasin sammen om valget 2016, der hed Det Ovale Kontor. Der blev vi både gode kollegaer og rigtig gode venner. Vi er omtrent lige nørdede om USA og kunne snakke om det i dagevis. Vi har blandt andet lavet en podcastserie sammen hos Heartbeats, som også ligger på Amager, der hedder POTUS. Det står for President of the United States. Her har vi lavet to sæsoner indtil videre med en historisk gennemgang af udvalgte præsidenter.

Lars Mathiasen laver magasinet Kampen om Amerika om det amerikanske valg 2020 sammen med kollegaen Anders Agner.

Hvad er det, der er så fascinerende ved amerikansk politik?

Vi er bare rigtig fascinerede af hele den måde amerikansk politik genererer historier og fortællinger, og hvordan det påvirker resten af verdens måde at tænke i politik. Spin er for eksempel opfundet i USA. Den måde man prøver at trække det ned på et niveau, hvor alle kan forstå det, men uden at det bliver for dumt, den er rigtig interessant.

Mange tror, at hvis man tager til USA i et valgår, så kan man bare snakke med amerikanere om politik. Men de er slet ikke i nærheden af at være lige så interesserede i deres egen politik, som vi er. Det er ganske svært at fange amerikanernes opmærksomhed, så derfor skal de bruge rigtig meget krudt på at lave en fængende fortælling.

Det er også derfor, taler er så vigtige og altid har været det i amerikansk politik. I gamle dage var det ganske lange taler. Teddy Roosevelt var kendt for gerne at tale i to timer med 50 siders tætskrevet manuskript. I dag handler det om at kunne levere på et kvarter og så blive citeret bagefter.

Og så er der jo bare så meget sovs og kartofter i amerikansk politik. Der er drama, intriger og forhandlinger. Der er også meget beskidt og grimt ved amerikansk politik. Det kan for eksempel være den måde, man ændrer i valgdistrikterne på, så det kommer dig til gode ud fra, hvilke vælgere du gerne vil have. Er du for eksempel en ærkekonservativ republikaner, så vil du rigtig gerne af med minoritetsvælgere, og så tegner du distrikterne, så du kommer af med dem. Og derfor ligner de amerikanske valgdistrikter et dårligt puslespil. Det tilgodeser dem, der har magten.

Hvad er den største nyhed i dit liv lige nu?

Lige nu er det jo corona med store bogstaver, og det er, fordi en krise som corona, som vi ikke har set siden den spanske syge i starten af 1900-tallet, den udstiller alle styrker og svagheder ved et land.

Styrken i USA er jo, at de står sammen og hjælper hinanden. Men de er ledet af en præsident, der ikke er formet af politik – på godt og ondt. Og en krise kræver stærk ledelse. Det må amerikanerne så vurdere, om de har i Trump, og det får de mulighed for at vise til valget i november.

Krisen udstiller alle svaghederne i systemet. Det kan godt være, det er blevet gratis at blevet testet i USA nu, men hvad så hvis du bliver syg? Der er nogle, der ikke tør ringe efter en ambulance, fordi de er bange for den regning, de får. Og det udstiller også, at politik kan bruges i en krisesituation. Trump har jo fundet ud af, at han får gode seertal og ratings, når han holder pressebriefings. Så nu holder han dem dagligt. Han har aldrig været inde i presserummet før.

Coronakrisen påvirker valget vanvittig meget. Mange primærvalg er blevet udskudt og foregår kun via brevstemmere. Alt bliver aflyst lige nu. Jeg vil ikke på det her tidspunkt på nogen som helst måde prøve at gætte på, hvad der kommer til at ske.

Lige nu ser vi at Andrew Cuomo, som er guvernør i New York, klarer sig ret godt på pressemøder. Han indgyder det, vi kalder comforter in chief. Normalt er de commander in chief, men under kriser har man også brug for en comforter in chief. Ligesom Bush var det under 9/11 og Clinton var det i 1990’erne ved Oklahoma City-bombningen. De går ud og samler folk. Ligesom Mette Frederiksen gør det i Danmark. Det har Trump ikke helt formået i USA. Hans popularitetstal er steget, men vi skal huske, at Bush under 9/11 havde 90 % opbakning fra hele befolkningen. Trump oplever ikke samme folkelige opbakning.

Hvad er din relation til Amager?

Jeg er en bonderøv fra Mols og tog min uddannelse på Journalisthøjskolen i Aarhus. Før det har jeg været rejseleder og boet i Grækenland, Cypern og Portugal. Som journalistpraktikant endte jeg hos Viasat på Amager og flyttede herud igen, da jeg kom tilbage med min kæreste. Jeg har boet på Amager siden 2008. For mig er det – måske ikke helt ligesom at være hjemme i Mols bjerge – men jeg har vand, skov og natur omkring mig. Og det er jo det, der er et kæmpe trækplaster ved Amager.

Når man har børn, er det et kæmpe plus, at man har 10 minutter til stranden, 10 minutter til fælleden, 10 minutter til Christianshavns kanal og 10 minutter til arbejde inde i byen.

Hvad er dit yndlingssted på Amager?

Amager Fælled er nok noget af det skønneste. Omkring Grønjordssøen og kanalerne lidt længere inde. Der kan vi godt lide at fange haletudser, når de er der, og at kigge på fiskehejrer. Ude ved Klydesø – helt ude for enden af Kanalvej – er der et shelter, og der kan jeg godt lide at tage ud at sove med børnene. Så kan vi tage ned at bade, kigge fly og slå telt op.

Hvad er dit bedste Amager-tip?

Min yndlingscafé er Kaffebaren På Amager. Den ligger lige inde ved Hollænderdybet. Det er et pragtfuldt sted, og det har altid været vores favorit, når vi har tullet rundt med barnevogn.

Og så kan jeg anbefale de her forskellige shelters. Der er flere af dem ude på Kalvebod Fælled. Grunden til, at vi ekstra godt kan lide det derude, er, at der er frisk vand. Så på en varm sommerdag skal man ikke slæbe store vanddunke med, men man kan gå hen at hente frisk vand fra undergrunden. Og det er tæt på alting. Man går lige ti minutter og så kan man kigge fugle fra diget udover naturområdet eller hoppe i vandet og bade.

Hvad er dit bedste Amager-minde?

Alle mine børn – tre styk – er vokset op på Amager. Så jeg har gået gaderne tynde med barnevogn. Vi fik tre drenge med 14 måneders mellemrum. Vi har altid været på Amager Strand om sommeren med drengene, og de har gået til søspejder ved Helgoland. Nu er vi flyttet tættere på Amager Fælled og bruger den meget. Børnene binder mig sammen med Amager gennem alle de oplevelser.

FAKTABOKS

Navn: Lars Græsborg Mathiasen

Alder: 47 år

Beskæftigelse: Journalist – selvstændig hos mathiasenmedier.dk og redaktionschef hos Kongressen.com

Ægtefælle: Anne

Børn: Nikolaj, Mathias og Kasper

Tilknytning til Amager: Boede her første gang i 2003 og igen fra 2008 og arbejdet her i flere år

 

Seneste artikler

Marianne Wulff viser den røde vimpel, som »syfiksere« har lavet til Repair Café International, der kan fejre 15-års-fødselsdag til oktober. Opgaven var at designe og sy en vimpel, som symboliserer det danske flag og vores by Dragør. Vimplen skal hænges op til fødselsdagen i Haag sammen med vimpler fra andre Repair Cafe’er fra de deltagende lande. Foto: TorbenStender.

Mariannes kamp mod smid-væk-kulturen

Repair Cafe Dragør fejrer et år i Dragør. Initativtager Marianne Wolff ønsker at gøre op med en kultur om at smide væk og købe nyt, når noget er i stykker

 
 

Fik du læst?