Hej, hvordan går det med dig i dag?

Sundby Kirke tilbyder besøgsvenner til ældre og ensomme. Den manglende kontakt til andre mennesker er ikke godt for de fleste,  og derfor er en besøgsven et rigtig godt tilbud… 

Mange ældre er ensomme og er glad for at få besøg. (Foto: Rune Hansen)

 

Af Lene Dam Jørgensen

Ensomhed er et stigende problem i Danmark. Ensomhed har ingen alder, men isolerer nogle mennesker fra fællesskabet og forringer deres livskvalitet – og kan i sidste ende gå ud over helbredet. Det har Sundby Kirke gjort noget ved igennem kirkens besøgstjeneste, der er et tilbud til ældre og ensomme. Gennem den kan de også få et besøg i ny og næ.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Sundby Kirke – flere tilbud til ældre og ensomme. (Foto: Finn Edvard)

 

Sundby Kirke formidler kontakt mellem frivillige besøgsvenner og mennesker, der har lyst til at få besøg, eller måske bare kender nogen, som gerne vil have besøg.

 

Vil du være frivillig?

Ulla Bentzen, der er kirke- og kulturmedarbejder og frivilligkoordinator ved kirken, fortæller, at lige nu er der flere ældre mennesker, der har en besøgsven i Sundby Kirke, og at kirken nu har ti frivillige. Kirken efterlyser ældre og ensomme, der vil have besøg af en besøgsven, men også flere frivillige, siger hun.

(Artiklen fortsættes under billedet)

De ældre glæder sig til besøget. (Foto: Rune Hansen)

For ældre og ensomme betyder besøgsvennerne fra Sundby Kirkes Besøgstjeneste rigtig meget. Sammen med besøgsvennen kan de ældre være sig selv på en anden måde, end når de er sammen med familien. Nogle har måske stået i skyggen af børn og børnebørn, og de har brug for opmærksomhed og være i centrum.

Besøgsvennen kommer hjem til den ældre, og over en kop kaffe får man en snak om stort og småt i hverdagen og livet, men den ældre og ensomme har måske også brug for at tale om sin livshistorie.

God til at lytte

Den frivillige besøgsven skal som person være god til at lytte, være imødekommende, stabil og rummelig. Som besøgsven forpligter man sig til faste besøg hos den, der gerne vil have besøg. Besøgene kan vare op til to timer. Hvor længe besøget skal vare, og hvad der skal ske under besøgene, aftaler og arrangerer besøgsvennen sammen med den person, der er kontaktperson for besøgstjenesten hos Sundby Kirke.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Især mænd kan have svært ved at indrømme, at de er ensomme. (Foto: Rune Hansen)

At være besøgsven er at bringe lidt liv og farver ind i mennesker, der ellers har en ellers grå hverdag. Det er ikke kun godt for den, der får besøg, det er også en fantastisk rolle at få i et andet menneskes liv. Det vigtigste for begge parter er det hyggelige og nære venskab, der muligvis opstår.

Svært at indrømme at man er ensom

Sundby Kirke prøver også at række ud efter ældre og midaldrende mænd, som er ensomme, men ikke selv tager kontakten. Det er et problem at indrømme, at man er ensom – og det gælder både for mænd og kvinder. Mange ensomme ældre mennesker sidder derhjemme og kommer ikke ud  – og kontakter ikke selv kirken for at få en besøgsven.

Åben kirke og natkirke 

Sundby Kirke har andre muligheder end besøgstjenesten for ensomme: Der er således både natkirke og åben kirke. Her kan man komme og få en snak og under normale omstændigheder også et måltid.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Unge kan også være ensomme. (Foto: Estrella Acosta)

Ulla Bentzen siger også, at kirken gerne vil nå ud til de sårbare grupper, som der er på Amager. Enlige mænd med psykiske problemer og misbrugsproblemer m.v. De kommer også i åben kirke og natkirken, men kan være svære at nå ud til.

 

 

 

Seneste artikler

Ina Wittbold foran Dragør Havnegalleri, der, som navnet antyder, ligger lige ved havnen. Foto: Rasmus Mark Pedersen.

Dragør Havnegalleri skal være en kulturoplevelse

Lige siden den tyske billedkunstner Ina Wittbold sidste år overtog havnegalleriet, er hendes idéer blevet til virkelighed. Det er nemlig vigtigt for hende, at galleriet ikke alene tilbyder kunst, men også skaber oplevelser

 
 

Fik du læst?