DR Romanklubben er rykket online på Dragør Bibliotek. Det er en trend, vi deler med resten af landet, og de virtuelle læsefællesskaber er kommet for at blive, fortæller chefredaktør på Litteratursiden, Lise Vandborg.
Af Camilla Lærkesen
Ægteparret Mogens og Lisbeth har været med i Romanklubben på Dragør Bibliotek i 10 år, og de har ingen planer om at undvære det, bare fordi man ikke kunne mødes fysisk.
”Der er et positivt socialt sammenhold, og vi stræber efter at komme i samme gruppe igen næste år, så jeg er glad for muligheden,” fortæller Mogens.
Siden 2008
DR romanklub er et landsdækkende samarbejde mellem DR, Litteratursiden og landets biblioteker, der har eksisteret siden 2008. DR udvælger hver sæson seks nye danske romaner, der læses og diskuteres på landets biblioteker. I Dragør har der kørt tre hold, der vinteren over mødes onsdag aften og diskuterer de udvalgte romaner. Ved sæsonens afslutning stemmer romanklubberne over hele landet på, hvem af forfatterne, der skal have årets Romanpris.
Rødvin og samtale
Møderne plejer at foregå på bibliotekerne med rødvin, snacks og gode samtaler om både bøger og livet. Men under nedlukningen måtte romanklubben rykke online. Derfor fik bibliotekar Ulla Fajfer arrangeret, at romanklubben kunne mødes online på Teams.
”Vi ville rigtig gerne lave noget for vores læsekredse, selvom det hele var lukket ned. Vi synes, litteraturen er vigtig, og vi ved også, at det sociale er vigtigt for dem, der deltager,” fortæller Ulla Fajfer.
Læser en masse
Lene Shirin Holmgaard har været med i romanklubben de seneste syv år.
”Vi er glade for at gå på lige præcis vores hold, så vi er glade for at få lov at fortsætte sammen med de samme mennesker. Hvis holdet var ophørt, havde jeg måske fundet på noget andet de aftener. Nu holder vi vanen ved lige og får også stadig læst en masse,” fortæller supplerer Lene.
Stigning af medlemmer
På landsplan mærker DR Romanklub også en stigning i antallet læseklubber. Og mange læseklubber landet over har gennemført online i år.
I december 2018 var der 47 tilmeldte kommunale biblioteksvæsener med 78 læseklubber, da flere biblioteker har flere klubber kørende på samme tid ligesom i Dragør. I december 2019 steg antallet til 55 tilmeldte biblioteker med 107 læseklubber. Nu i år 2021 er der 68 tilmeldte biblioteker med godt over 100 læseklubber i alt.
Læser mere nu
På Litteratursiden.dk oplever chefredaktør Lise Vandborg, at de har 20 procent flere brugere på hjemmesiden.
”Folk læser mere under corona, og der er flere der leder efter inspiration og ny læsning,” fortæller hun, ”det digitale format er utroligt velegnet til at dele læseoplevelser, og jeg tror, at vi i fremtiden kommer til at lave flere livearrangementer, som vi streamer til hele landet.”
På tværs af landet
Nogle af de tilbud, der har været en nødvendighed under corona, har vist sig at være endnu bedre tilbud til læserne, end de havde før.
”Alle har lige vilkår, og alle læserne kan møde hinanden på tværs af landet. Der er meget stor forskel rundt omkring i landet på, hvilke bøger der vækker mest debat og begejstring i klubberne. Der er nogle geografiske forskelle på læseoplevelsen. Så det er fantastisk, at læserne møder hinanden nu. Det vil vi gøre mere af i fremtiden.”
Hjælp, teknikken driller
Ulla Fajfer startede forløbet med en fælles intro til Teams, og som alle, der nogensinde har været på et virtuelt møde, ved, så har tekniksnakken erstattet den sædvanlige smalltalk ved kaffebordet.
”Første gang vi mødtes manglede den ene billede, og den anden manglede lyd, og jeg tænkte: åh nej, bare de nu holder ved,” fortæller Ulla.
Det gjorde de heldigvis.
”Ulla gjorde virkelig en indsats for at det skulle komme til at fungere og for at holde mig til,” fortæller Ida. Og mellem første og anden mødegang online fik deltageren løst problemerne selv.
”Vi skal lige lære at mødes virtuelt,” siger Lene Shirin Holmgaard, ”de her små ting med at slukke mikrofonen, når man ikke siger noget og ikke tale i munden på hinanden. Man skal som gruppe lære at arbejde sammen på en anden måde.”
Kender hinanden
De er dog alle enige om, at en af grundene til, at onlinemøderne fungerer så godt, er, at de kender hinanden i forvejen.
”Det er godt, at vi kender hinanden i forvejen og stadig mødes tilfældigt i lokalsamfundet. Det ville være meget upersonligt med en læseklub, hvor vi aldrig havde haft smalltalken på trappen og inden møderne,” fortæller Lene.
”Jeg synes ikke, det er den samme oplevelse. Men det er bedre end ingen oplevelse,” mener Mogens, ”man er ikke så spontan online, når man skal række hånden op. Det betyder til gengæld, at vi ikke taler i munden på hinanden.”
At sidde sammen
Udfordringen med struktur og manglende spontanitet bliver beskrevet af hele holdet.
”Det er nemmere at have en dialog, når man sidder sammen,” stemmer Ida i, ”online mister du din spontanitet. Man skal forberede sig lidt mere.”
Men konklusionen blandt dem er også klar:
”I forhold til ikke at kunne holde det, så er det supergodt, at det kan lade sig gøre.”
Og skulle det blive online igen i næste sæson, så vil holdet være med igen.
”Ja, for jeg vil gerne læse bøgerne! Jeg bliver ikke på den måde afskrækket af det,” siger Ida.
”Det er altså hyggeligere at mødes nede på det gamle bibliotek og drikke rødvin og snakke,” giver Lene ret, ”men i forhold til ikke at kunne holde det, så er det supergodt, at det kan lade sig gøre.”
Nedlukningen har udviklet de digitale mødesteder
Det har altid været muligt at se små videointerviews med forfatterne på Litteratursiden.dk, men under nedlukningen er der opstået nye live-formater, som er kommet for at blive, fortæller Lise Vandborg.
”Vi har på Litteratursiden planlagt debatter på Teams én gang om måneden, hvor forfatteren deltager. Det har fungeret så godt. Her har deltagere fra hele landet deltaget og været med i en dialog mellem læser og forfatter. Det vil vi helt klart fortsætte med efter corona. Det har vi bare ikke tænkt over før.”
Man har også tidligere kunnet deltage i skriftlige debatter med forfatterne i bestemte tidsrum, men de livestreamede interviews giver noget helt andet, oplever Lise Vandborg.
Også prisoverrækkelsen af Romanprisen har fået en opgradering i år. Prisoverrækkelsen plejer at blive transmitteret som en udsendelse på P1, men i år har Litteratursiden lavet en aftale med DR om, at den også livestreames på Litteratursiden direkte fra Dokk1 lørdag 12. juni.
Ville ikke læse det samme
For deltagerne er Romanklubben afgørende for, at de får udvidet horisonten med nye litterære oplevelser.
”Vi får jo læst de bøger, der er valgt, på godt og ondt. Nogle af bøgerne er nogle, vi aldrig ville have læst, hvis ikke vi havde været med,” fortæller Mogens, ”og der oplever vi, at det i nogle situationer er et stort aktiv at få læst noget, man normalt ikke ville læse, og til andre tider, så oplever vi, at det ikke lige falder i vores smag. Men det bliver man jo ikke dummere af.”
Det genkender Lene, der selv er uddannet bibliotekar, men arbejder ikke på biblioteket. Hun er glad for at få læst bøger, hun ikke selv ville have valgt.
”Der er bøger, vi har læst, som jeg absolut ikke har brudt mig om. Men det får mig til at stifte bekendtskab med noget litteratur, jeg ellers aldrig ville have skænket en tanke. Og så læser jeg det, jeg har lyst til, ved siden af.”
Tale om bøgerne
Lene peger også på, at det har været rart at have andre at tale med bøgerne om bagefter, hvis det har været bøger med tunge eller triste temaer. Derfor har fællesskabet også stor betydning.
”Nogle gange så ser de andre noget, man ikke selv ser, og så får man noget andet ud af bogen. Nu kender vi også hinanden så godt efter mange år og ved, hvad de andre står for, også litterært,” siger Lene.
”Der er en god inspiration i at vide, at du skal have bøgerne læst færdig til en deadline, og at du skal have en holdning til den, når vi mødes, så vi kan snakke om den,” stemmer Ida i.
Til efteråret kan man igen melde sig til en ny sæson, som forhåbentlig er ved det gamle igen.
Om DR’s romanklub
Bøgerne, der skal læses:
December: ‘Katalog over katastrofer’ af Stine Askov
Januar: ‘Hvor lyset er’ af Malene Ravn
Februar: ‘Penge på lommen’ af Asta Olivia Nodenhof
Marts: 4. roman – ‘Margrete I’ af Anne Lise Marstrand-Jørgensen
April: 5. roman – ‘Det Danmark du kender’ af Peder Frederik Jensen
Maj: 6. roman – ‘Meter i sekundet’ af Stine Pilg