Friskbagt morgenbrød til kolonihaveejerne

I HF Nordrevang, Kastrup, ligger et idealistisk marketenderi, som alle haveejerne elsker. Det sørger blandt meget andet for friskbagt morgenbrød, feriejobs til ungerne og bekæmper madspild – men nu har Tårnby kommune blandet sig…

Groland Marketenderi har hver morgen frisk brød til alle kolonihavejerne i HF Nordrevang og også til resten af lokalbefolkningen i Kastrup.

 

Af Ida Monrad Graunbøl

Det er Gro Kückelhahn og Andreas Roland Berg, der står bag det hyggelige marketenderi i “Haveforeningen Nordrevang” i Kastrup.

Det lille marketenderi med kolonialvarer, hjemmebagt brød, gas, og nødvendigheder til kolonihaveejerne, og foruden det, delikatesser, er nemlig ikke bare en forretning.

Der er en klar social og medmenneskelig bevidsthed i foretagendet, der hører med til kolonihavetanken.

Grøntsagerne fra kolonihaverne bliver benyttet i Groland Marketenderi, der idealistisk tager ansvar i kampen mod madspild.

”Alt er hjemmelavet og fra bunden med produkter fra vores have, fordi min mand Andreas er kok,” siger Gro Kückelhahn, ”men det sociale og rekreative mål vi har med vores butik, er det vigtigste. Vi fungerer ikke bare som en butik, men også som et samlingssted for kolonihaveejerne. Folk mødes spontant og uforpligtende foran marketenderiet, og der er plads til alle. Vi har en pavillon på den anden side af butikken til dem, der drikker øl og får sig en sludder, og her foran butikken er det som regel børnefamilierne, der samles,” siger Gro Kückelhahn.

Forærer varer væk

Hun tilføjer at, ”varer, der har sidste udløbsdato, bliver foræret til dem med behov, og dem, med for mange grøntsager, kommer til os med overskuddet”.

Gro Kückelbahn forklarer, at “således har vi i udgangspunktet ikke bare et kommercielt sigte, vi er sådan set et sted, hvor man passer på hinanden og forhindrer mad- og ressourcespild. Børnene i området er altid interesserede i et fritidsjob hos os, og vi kan ikke ansætte alle, men så snakker vi med naboerne om et fritidsjob med at klippe græs i en haverne, og så er sommerjobbet sikret. Kolonihaveungerne får medejerskab i haverne og beboerne medejerskab i Groland Marketenderi, og det vi med til at understøtte.”

Kommunal indblanding 

Tårnby kommune har for nyligt besluttet at Gro og Andreas ikke må drive marketenderiet. Kommunens embedsmænd  mener, at sigtet med butikken ikke rekreativt nok, at det bare fungerer som et spisested, hvilket strider imod karakteren af kolonihaveområdet.  Det er langt fra hele sandheden, og det er kolonihavebeboerne og bestyrelsen, der bakker op om stedet, udmærket godt klar over. De vil nødigt miste deres butik, samlingssted, byttecentral og sommerferiejob-koordinering i Groland Marketenderi. Derfor har de indsendt mere end 927 underskrifter til kommunen for at beholde marketenderiet.

Gro, Andreas, marketenderiet og HF Nordrevang holder vejret og venter på Tårnby Kommunes var.

 

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?