Et meget musisk menneske…

Erling Fritz-Franz Schultz deler sin tilværelse mellem Amager og Østerbro – begge steder bliver der malet og spillet musik – og interesserne derudover står i kø. Mød det spændende menneske bag de spændende malerier her…

Erling med et af sine populære malerier. (Fotos: Finn Edvard)

 

Det er et varmt og smilende menneske, der tager imod denne solrige eftermiddag. Det fulde navn er Erling Fritz-Franz Schultz, alderen er 72 – og beskæftigelsen er både musiker og maler.

Sådan et menneske keder sig aldrig, og det ville da også være synd at sætte dette prædikat på eftermiddagens vært. For Erling ikke alene maler spændende, abstrakt kunst – tydeligt inspireret af det store forbillede Picasso. Malerierne vender vi tilbage til.

Han spiller også musik, helst irsk og skotsk folkemusik .

Men det er slet ikke nok. Han er også filatelist, han passer sit akvarium, han er med i en whistklub, han samler på Märklin-modeltog – og…rækken er lang.

“Jeg har mange interesser…alt for mange”, siger han efter en tænkepause.

Det gik galt

Glæden ved akvarier har han haft siden han var dreng. “Sikke’ noget lort at købe”, sagde hans far. “Tænk, hvis det blir utæt?”

Og det var selvfølgelig, hvad der skete. En glødelampe kom for tæt på akvariet, og vandet spruttede ud over det hele.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Erling Fritz-Franz – også på guitar.

“Min far blev blev stiktosset”, men han skulle nu ikke bestemme, hvad jeg skulle beskæftige mig med, så jeg beholdt mit akvarium”, siger Erling med et stort smil  – og har haft akvarie lige siden.

Guitar-spilleriet stammer også fra drengeårene, hvor Erling spillede med i et skoleorkester. Interessen kølnedes, så guitaren hang bare på væggen, indtil han en dag i 40 års-alderen tog den ned og begyndte at klemte lidt.

Guitaren kom ned fra væggen

“Min daværende kæreste foreslog, at jeg begyndte at spille igen. Jeg mødte tilfældigt en irer, der slæbte mig med på irske pubber, og der blev jeg meget fascineret af irsk folkemusik. Senere traf jeg en gymnasielærer fra Sct. Annæ Gymnasium, Ebbe Andersen, og vi begyndte så at spille sammen. Vi spillede så rundt omkring til fester, på færger og til arrangementer i Danmark og i Sverige. I dag spiller vi stadig, men kun privat – kræfterne er ikke længere til at spille offentligt…

Til gengæld bruger Erling nu en del tid på at se fodbold – ikke Fremad Amager eller B.93 – han er mest interesseret i engelsk fodbold. Favoritholdet er Chelsea, men det er hele atmosfæren omkring fodbold i sportsgrenens hjemland, der fascinerer Erling.

Han så også Tipslørdag, den ikoniske sportsprogram på DR i tidernes morgen, sammen med sin far, hvor interessen for engelsk fodbold blev grundlagt. Selv spillede han som dreng både i KB, FB og Vanløse, han boede både på Frederiksberg og i Vanløse i drenge-årene. Som voksen spillede han firmafodbold for B&W, da han sted i lære der – og det foregik naturligvis på Kløvermarken, der var firmaboldens højborg i København.

Store Krog på Amager

I dag bor han både på Amager og på Østerbro. På Amager bor han med sin kæreste i Store Krog – og så har han sin ungkarlehybel på Østerbro, hvor han søger til, når forholdet lige skal have et par dages pause. Måske er disse pauser årsag til, at kæresteriet har stået på nu i 19 år…

“Hvis man havde gjort det samme, dengang man var gift, så havde ægteskabet måske holdt endnu”, siger han med sin tørre humor.

Erlings interesse for musik er i øvrigt meget mere end sit eget guitarspil. Han har været studievært på Amager Lokalradio og flere andre lokale radiostationer. Her havde han sine egne musikprogrammer – og den store helt er Elvis Presley. Men der blev også spillet irsk og skotsk folkemusik i Erlings programmer.

Erling har en meget imponerende samling af musik: Den indeholder 1,.500 CD’ere og 300 LP-plader, næsten af samme kaliber som en radiostation…

Jobbet som radiovært måtte skubbes til side, da Erling fik en hjerneblødning i år 2000 – og som følge heraf blev blind i et halvt år.

Et halvt år…

Gradvist kom synet dog tilbage – en oplevelse som Erling har svært ved at forklare, men som han er kommet godt over…

Sparekassen var kedelig

Ved siden af de mange interesser har Erling arbejdet som skibskonstruktør. I sine unge dage var han også i en sparekasse, men det syntes han var for kedeligt, og så gik han elektronik- og skibsvejen.

Rejser er anden lidenskab. Erling elsker at rejse med kæresten, den første tur sammen gik til London, hvor de var til koncert med Neil Diamond, og senere har der været rejser til Tyrkiet, Spanien og Portugal.

Malerierne

Interessen for de spændende malerier, som Erling nu fremstiller, skyldes en stor fascination af Picasso. Han har været på besøg på Picasso-museet i Malaga, den store kunstners fødeby – og opsøgt Picasso-udstillinger mange andre steder.

De skarpe linjer, der næsten altid optræder i Erlings værker, er sikkert inspireret af Erlings arbejde som skibskonstruktør, hvor der også blev tegnet skarpe streger.

Kæresten var maler

Erlings interese for at lave billeder blev skabt, da han i 1996 havde en kæreste, der malede. Hun lavede blomstermotiver.

“Men jeg har jo altid tegnet streger – og det er fra de streger, der udgår ting på billederne.

“Da de første billeder var færdige, var der en masse folk, der var så venlige at sige, at det var flotte ting, jeg lavede”. Og så gik jeg rigtigt i gang, og i dag har jeg nok fremstillet over 100 malerier – og har solgt halvdelen”.

Priserne er meget forskellige, men man kan få fingre i et lille maleri for ca. 1.000 kroner  – og de store for godt 5.000 kr. De købes af Erling privat – på tlf. 41267935. Man kan også læse mere om Erling på Facebook.

Malerierne er med skarpe farver – og skarpe streger.

Den største inspiration

Og det er under selve maleprocessen, at Erling får sin største inspiration – han kender ikke det færdige resultat, før den sidste streg er sat.

Men populære  – det er hans malerier. Hvad enten de er fremstillet i acryl – eller olie.

Besøget hos dette, usædvanlige og musiske menneske er forbi.

Det kunne have varet meget længere.

For der er meget at tale med Erling Fritz-Franz om.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Store Krog

 

Seneste artikler

 
 

Fik du læst?