Et lille eventyr om en sømandsjakke og en pels

I 1988 fejrede Odense 1000-års jubilæum, bl.a. ved at trykke 1000 litografier, der viser eventyrdigteren H.C. Andersen.

Kunstneren var ingen andre end Andy Warhol, der desværre døde året før, han skulle signere kunstværket.

Som en af de heldige fik jeg overrakt værket indrammet med glas, og det hænger i dag foran min seng. Hver aften inden jeg slukker lyset, er H.C. Andersen den sidste, der ser på mig, og dermed er der lagt op til, at jeg natten igennem kan drømme om spændende eventyr. Desværre må forbindelsen til H.C. Andersen være dårlig, for jeg drømmer altid det samme; at jeg er på et ukendt sted med mennesker, jeg ikke kender. Og jeg kan aldrig finde hjem! Men jeg er alligevel inspireret af digteren fra Odense, og da jeg åbner skabsdøren, synes jeg, at der gror et eventyr ud fra mørket.

I skabet hænger to stykker overtøj: En splinterny sømandsjakke af bedste robuste kvalitet og en nydelig kort minkpels købt af min kone til sig selv kort tid før hun døde.

Forhistorien er, at jeg altid har haft en svaghed for de mørkeblå franske sømandsjakker. De produceres af firmaet Beaudouin, der fikst har gjort stroppen i nakken til en gylden kæde.

Jakken købte jeg for knap 20 år siden inde omkring Amalienborg i en lille forretning, der solgte maritime ting af bedste kvalitet.

Jeg betalte 1.999 kroner og fik en blå tophue med i købet. Jakken har aldrig ændret karakter, men er efterhånden blevet slidt ved håndleddene. Ingen vejrtype i Danmark har nogensinde fået mig til at fryse. Ingen regn eller vind er trængt igennem.

Med den jakke slået op om ørerne har jeg klaret at være fin til bryllupper, begravelser og receptioner.

En ny jakke kan jeg ikke opdrive i Frankrig, men da Magasin i Lyngby reklamerer med en tro kopi, er jeg lynhurtig ved disken.

Ved første øjekast er der ingen forskel. Fremragende kvalitet og i foret kan jeg læse, at jakken er ”designed in Copenhagen” af firmaet Matinique.

Eneste ulempe er, at lommerne ikke er skrå. De er firkantede med klap. Tøset. Hvor skal jeg gøre af hænderne? Men jeg køber alligevel og overraskes over, at prisen stadig er 1.999 kroner.

Mens jeg ser på de to klædningsstykker i skabet, går der H.C. Andersen i mig. Jeg synes bestemt, at jeg hører pelsen sige: ”Jeg stammer altså fra Dronningens Tværgade. Hvor kommer De fra?” Sømandsjakken slår en rå latter op: ”Fra samme kvarter som du, smukke. Skal vi slå pjalterne sammen?” Og det gjorde de. Sømandsjakken slog armene om pelsen og sammen fandt de varmen i deres hjerter….

PS: Ugens klumme er for at gøre opmærksom på det nye H.C. Andersen Museum i Odense Centrum. H.C. Andersens hus er tegnet af den japanske arkitekt  Kengo Kuma & Associates. Der forventes 300.000 turister om året. (Politiken)

.

 

 

 

 
 

Seneste artikler

 
 
 

Fik du læst?

Meget mere end en trappe

Endelig blev den indviet: Dragør Skole har fået arkitekttegnet læringstrappe   Af Camilla Lærkesen Den har allerede været flittigt brugt, men fredag morgen inden efterårsferien

Læs mere »