Da “landstræneren” fik 1.500 til at skrupgrine

 

Det måtte slutte ved EM i fodbold. Danmark kæmpede heroisk mod de engelske favoritter, men tog ikke det sidste skridt. Nu slikker vi sårene og ser for os de mange typer, vi lærte at kende igennem flere uger.

En skikkelse står i klart lys: Træneren Kasper Hjulmand, der såmænd kunne blive Danmarks statsminister i morgen, hvis han ville.

I samme tankegang dukker en anden skikkelse op: Landstræneren Sepp Piontek, der var en populær førstemand i de glade 80’ere. Jeg kom i tanke om dette, da jeg i dagens avis før semifinalen læste en annonce fra supermarked Lidl. Her reklamerer Sepp for en god øl Royal Export. Jeg er sikker på, at kontrakten er i orden, for den fhv. landstræner er en mand, der vil have betaling for sine ydelser.

Og dermed er mine tanker tilbage i 1986, hvor jeg stod i spidsen for Danmarks Radios årlige sportsshow, som jeg havde henlagt til Cirkusbygningen i København.

Her skulle omdrejningspunktet være fodboldspillerne med Sepp Piontek i spidsen. Det var med let sind, at jeg ringede til træneren, der med sit sjove tysk/dansk cirkussprog nærmest skældte mig ud, fordi jeg ulejligede ham uden først at fortælle, hvad de økonomiske betingelser var.

”Du tror, jeg hop og springe for DR uden betaling,” sagde han med sin karakteristiske grammatiske sprogtone. og sluttede med ordene: ”Jeg kommer ikke!”

Hovsa! landsholdsspillere i et sportsshow uden deres træner! Så var der ellers en sportsjournalist, der fik sved på panden. Men som et tegn fra himlen, fik jeg pludselig den bedste ide i mine 22 år i DR: ”Jeg finder da bare en, der ligner Sepp Piontek,” sagde jeg til mig selv, hvorefter turen gik til Gentofte, hvor jeg ringede på døren hos skuespilleren Thomas Eje.

Og den rare Thomas Eje var straks med på ideen og lovede på dagen at være stand-in for Piontek.

Jeg gned mig i hænderne og ønskede mig selv tillykke med mit geniale skaktræk – lige til telefonen ringede. I røret havde jeg Sepp Piontek, der undskyldte meget, at han havde været kort for hovedet – og naturligvis kom han til showet. Jeg sank en klump, og sagde, at det var jeg glad for. Mens sveden nærmest sprang frem på panden, lød det pludselig i røret: ”Ha, ha den er sgu god nok. Jeg skulle lige prøve det af,” og så var det Thomas Eje, der havde brugt mig som forsøgskanin.

Dagen oprandt. Ved ankomsten sagde Thomas Eje til mig, at jeg skulle stille ham nogle spørgsmål, og så skulle han nok komme med svarene. Vi fik iklædt Eje med Paryk og det hele, og da han trådte ind i manegen, var de 1500 tilskuere overbevist om, at de havde den rigtige Sepp Piontek foran sig.

Jeg stillede mine spørgsmål, som jeg havde fabrikeret fem minutter før entreen, og publikum skreg af grin af Ejes svar. Kæmpesucces, og jeg takkede bagefter for hans veloplagthed: ”Du hjalp mig med dine gode spørgsmål, jeg fik noget at arbejde med,” lød det fra skuespilleren, som vist nok optrådte gratis. Jeg havde ingen kontrakt med ham.

Nu venter jeg blot på, at Kasper Hjulmand omkring årsskiftet træder frem i DR sportens revy. I egen person – og uden paryk.

 

 

 

 

Seneste artikler

 
 

Fik du læst?