Gode råd om vanding i sommervarmen

En sommer med varmebølge, tropenætter og lokale hedebølger, som vi oplever lige nu, er hård kost for mange af havens planter. Men mens nogle planter har brug for ekstra vand her i varmen, kan andre sagtens undvære. 

Køkkenhaven behøver vand. (Foto: Martin Sølyst)

 

Haveselskabet har gode tip til at vande haven i sommervarmen.

Som det første skal du vande det, der ikke kan undvære vand, forklarer Louise Møller, havefaglig rådgiver i Haveselskabet.

Det gælder krukkerne på terrassen og planterne i drivhuset, hvor temperaturen er høj.

Vand til køkkenhaven

“Køkkenhaven behøver også vand, for planterne går simpelthen i stå, hvis der ikke er noget vand, og så kommer der ikke noget særlig højt udbytte”, siger Louise Møller.

Overvej at dække jord med halm eller græsafklip, da det beskytter jorden mod fordampning. Træer, buske og stauder, der ikke udviser tydelige tegn på udtørring, kan man til gengæld sagtens styre uden om med vandkanden.

Græsplænen skal ikke vandes

“Græsplænen skal man aldrig vande. Heller ikke selv om den er fuldstændigt afsveden. For græsset er ikke dødt, det er bare gået i dvale og skal nok komme igen, så snart vi får regn”, siger hun.

Planterne får mest glæde af vandet, hvis der vandes først eller sidst på dagen, hvor fordampningen er mindst.

Tænk over havens gæster 

“Netop fordi det er tørt, kan man også tænke lidt på havens dyreliv”, forklarer Louise Møller.

“Pindsvin, fugle og insekter er nemlig trængte på grund af de mange dages sol. Så det er vigtigt, at man hver dag sørger for, at fuglebadet er fyldt op. Og at man sætter nogle underskåle med vand rundt i haven, så pindsvinene også kan få lidt at drikke”, siger hun.

Ingen nye planter

“Til gengæld bør du undlade at plante nye planter”, opfordrer Louise Møller.

Så hvad end du bliver fristet til at dele stauder eller tømme den lokale planteskole, så lad være – vent til august eller september og tag i stedet en lille blok, og begynd at tænke over hvad du kan flytte, og hvad du skal supplere med, når det igen bliver plantetid.

Seneste artikler

 

Fik du læst?