Vort smukke broderland…

 

“Frænde er frænde værst”, siges det, og noget kan der være om snakken. Det gælder også vort forhold til vores svenske naboer, der ikke altid har været lige venskabeligt – vi husker “Gøngehøvdingen” og “Snaphanerne” og kampen for at bevare det sydlige Sverige på danske hænder samt andre stridigheder op gennem tiderne.

Og den dag i dag kan det slå gnister, når der diskuteres landene i mellem – ikke mindst omkring højaktuelle emner som indvandring, Covid-19 m.m.

Lad os bare tage hul på den lidt  – for begge sagers vedkommende – betændte debat: Hvem har håndtere de to sager bedst?

Ifølge Sveriges største dagblad “Dagens Nyheter” er Danmarks håndtering af Covid-19 muligvis den bedste i verden, og den svenske anerkendelse følges op af ros fra mange andre lande.

Og hvad flygtninge- asyl- og indvandring angår, så vil de fleste vel mene, at også her har Danmark reageret med mest fornuft.

Sådan at forstå, at det naturligvis er beundringsværdigt, at Sverige har taget imod så mange mennesker fra fjerne dele af verden, om hvem det skønnes, at de har hjælp behov. Som udgangspunkt absolut prisværdigt.

Men svenskerne oplever også meget store vanskeligheder med integrationen af de mange mennesker, der er strømmet til Sverige: Det er muligt, at visse dele af de svenske myndigheder ikke vil erkende dette, men det vil statistikken, der taler om, at Sverige på flere sider er blevet et af Europas mest kriminelle samfund med overfald, skudepisoder, drab m.m.

Man kan kun ønske svenskerne held og lykke med at bekæmpe den kedelige udvikling, som dele af det svensk samfund er inde i.

Nå alt dette er sagt, så er vort naboland stadig et af de smukkeste lande, man kan besøge. Og Sverige er fortsat på mange måder – trods de store problemer – et forbilledligt samfund.

Og een ting står fast: Sverige er altid et besøg med landets smukke natur, kulturhistoriske byer m.m.

Tag f.eks. Kristianstad, i det nordøstlige Skåne. En af de svenske byer, der iøvrigt skilter mest med sin danske baggrund, f.eks. i form af Nordens smukkeste renaissancekirke, “Hellige Trefoldighedskirke”, der er pryder af grundlæggeren. Chr. 4.’s monogram. Den danske konge grundlagde hele byen i 1614 og er den eneste by i verden, der har et monogram fra en udenlandsk konge i sit byvåben.

Byen byder på hyggelige gågader med et stort udvalg af shoppingmuligheder samt en velbesøgt butik med dansk smørrebrød og et filmmuseum, bymuseum, kunsthal og et smukt parkområde med eksotiske træer og det fine Kristianstads teater fra 1906.

Byen er omgivet af smuk natur og er beliggende tæt ved den lille ferieby Åhus, der er en af Sveriges bedst bevarede middelalderbyer beliggende ved Helges ås udmunding. Og hjemsted for den populære “Absolut Vodka”.

Jo, der er absolut mange gode grunde til at besøge Sverige, og så glæder vi os i øvrigt til, at svensk politi finder den eller de galninge, der smider med sten efter danske biler på vejen mellem Malmø og Ystad.

Det er nok, at forstyrrede unge mennesker gør det her i Danmark, men i udlandet, der vil vi sgu’ ha’ lov at køre i fred.

God weekend…

 

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?