En skræmmende verden…

Jeg står på det kommunale bibliotek og ser ud over en halv snes ældre kvinder. Jeg er mødt op for at få gode råd vedrørende min nye Samsung-telefon.

Det er Ældresagen, der en gang om ugen stiller kapacitet til rådighed for os, der ikke er gode venner med det digitale værktøj.

Her sidder ældre kvinder og forklarer jævnaldrende, hvordan mekanikken fungerer, hvad enten man er usikker ved skærmen eller med telefonen.

Mit besøg er foranlediget af, at jeg aftenen forinden har fået en henvendelse fra Digitalstyrelsen, der oplyser, at jeg i løbet af 2021 og 2022 skal have MitID. Men før jeg kan få de nye herligheder, skal jeg foretage en masse tekniske beslutninger på telefonen. Den venlige dame fra Ældresagen mener, jeg skal tage det med ro. Der sker ikke noget den første lange tid, siger hun.

Inden jeg går, får jeg en stribe fiduser angående telefonens muligheder, så det blev en bonusdag.

Dagen forinden havde jeg været på den helt store IT-tur med You See som følgesvend. Eller sagt på anden måde: Jeg ventede på en teknikker, der skulle få liv i mit tv, der kun tilbød en sort skærm, uanset hvilken knap jeg trykkede på.

Da telefonen ringede, og en YouSee-mand meldte sig, svarede jeg forbløffet: ”Kommer du ikke ud til mig?” og svaret var nej: ”Jeg guider dig over telefonen.” Så gik jeg i panik.

Det må dog siges, at manden var en venlig sjæl uden hang til at lyde overlegen. Vi gik i gang, og jeg gjorde, hvad han sagde. Processen tog mere end en halv time, og pludselig stod det at læse på skærmen: ”Nu kan du igen se dine programmer.”

Med en støttepædagog havde jeg altså selv klaret at få mit fjernsyn til at fungere: Hvem satte sig stolt i stolen senere på aftenen og så Brøndby lukke to mål ind og dermed sige farvel til mange millioner kroner. Og så tænkte jeg ellers på de gode gamle dage, da der kom en KTAS-mand og reparerede telefonen, som jeg har i dag under betegnelsen ”en fastnettelefon.”

I baghovedet rumler Digitalstyrelsen med alle sine krav. Hør bare denne: For at du kan gå i gang, når det bliver aktuelt, skal du have et gyldigt dansk pas og en smartphone, der kan scanne chippen i dit pas. Du får besked, når det er din tur til at få MitID. Vær opmærksom på, at der godt kan gå lidt tid.

For min skyld må det gerne være min tid ud på denne jord, så har jeg da ikke det problem til at forstyrre nattesøvnen. Og når jeg nu ligger her klokken tre om natten og stirrer op i loftet, er jeg klar over, hvorfor jeg i denne sommer fik konstateret et mavesår.

Skulle det gå helt galt har Digitalstyrelsen skrevet, at jeg blot kan ringe på 33 98 00 12, hvis jeg ønsker hjælp. Det gør jeg nok brug af – et mavesår nummer to kan jeg næppe klare!

 

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?