Vi skal blive bedre til at passe på vores kulturarv

Beredskabet og ejerne af historiske huse peger på behov for bedre beskyttelse af fredede og bevaringsværdige bygninger

Hyggelige Kystens Perle i Bryggergården i Kastrup. En af Amagers mange smukke bygninger. (Foto: Finn Edvard)

 

Det er er nu fem år siden, at det historiske Svinkløv Badehotel brændte til grunden. Flere kulturskatte har lidt samme skæbne inden for de senere år. Hver gang går uerstattelig kulturarv tabt. Derfor er Danske Beredskaber og foreningen “Historiske Huse” gået sammen om en kampagne, der skal være med til at sikre, at vi fremover bliver bedre til at tage hånd om og forebygge skader på vores kulturarv.

De to foreninger har lavet en forebyggelsesguide til ejere af fredede og bevaringsværdige huse, ligesom der også er lavet en række korte videoer med tips og tricks til, hvordan man passer på sit historiske hus året rundt.

Historiske bygninger

Når man ejer en historisk bygning, stilles der ofte krav til, hvilke materialer man skal bruge ved renovering, ligesom der også er regler for, hvilke ændringer man må lave. Og selv om huse og bygninger bliver udpeget til at være historiske, og der med udpegningen stilles en række krav, er det i sidste ende stadigvæk ejeren, der er ansvarlig.

Brandsikring

Også når det gælder brandsikring, kan der være nogle store udfordringer på grund af en forældet lovgivning. I dag foreskriver loven, at ældre bygninger – også dem med offentlig adgang – skal leve op til den lovgivning, der blev krævet på opførselstidspunktet. Det er ifølge Danske Beredskaber og Historiske Huse hverken sikkert eller godt nok. Derfor peger de to foreninger nu på, at der udarbejdes en overordnet national plan, der skal sikre vores bygningskulturarv, og at lovgivningen om brandsikring følger med tiden.

Mange bevaringsværdige huse

I Danmark vurderes det, at der er over 360.000 bevaringsværdige eller fredede bygninger, som udgør danskernes kulturarv.  Ud af de 360.000 bygninger er godt 7.000 fredede huse. Heraf vurderes det, at standen på 300 huse er så dårlig, at de er nedrivningsklar. Fortsætter udviklingen, vil vi miste endnu mere af vores uerstattelige bygningskulturarv fremover.

 
 

Seneste artikler

 
 
 

Fik du læst?

Kejserinde Dagmar i Sundby

På torsdag 14. oktober fra kl. 19 fortæller forfatteren Maria Helleberg om Kejserinde Dagmar af Rusland i Historieklubben i Kvarterhuset/Sundby Bibliotek i Jemtelandsgade 3. Der

Læs mere »