Et lodstårn der pynter

Efter at have været pakket ind i presenning og stilads står Dragørs karakteristiske vartegn – det 15 meter høje lodstårn fra 1912 – nu grundigt renoveret og flot nymalet. Det pynter på Dragør Havn til glæde for byens borgere og besøgende.

Lodstårnet i Dragør

 

Af Lene Dam Jørgensen

I forbindelse med den regelmæssige gennemgang af træværk på Dragør Havn stod det sidste år klart, at der var begyndende råd og svamp i den bærende konstruktion af det 15 meter høje lodstårn.

Siden maj har Lodstårnet været under grundig renovering, som har kostet ca. 450.000 kr, og det er nu renoveret og færdigmalet til glæde for byens borgere og besøgende.

Renoveringen er gennemført af lokale håndværkere og muliggjort med støtte af fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formål.

Borgmester Helle Barth siger: ”Der skal lyde en meget stor tak til A. P. Møller-fonden for støtte til istandsættelsen. Man kan sige, at vi deler en fælles historie – den maritime og levede søfartshistorie. Og nu står tårnet igen i sin fulde glans og som et naturligt mødested. ”

Danmarks eneste Lodsmuseum

Dragør er hjemsted for Danmarks eneste Lodsmuseum. Museumsleder Søren Mentz fortæller:

”Der har været lodseri i byen siden 1680’erne, som har hjulpet skibene igennem farvandet herude, så det er jo byens forhistorie, vi står og kigger på. ”

Om Lodstårnet nu kan holde 100 år mere, er vanskeligt at spå om. Søren Mentz siger: ”Det er jo lavet af træ, og står her på havnen, hvor der er vejr og vind – specielt meget saltvand. Men nu er det i al fald istandsat. ”

Om Lodstårnet

Lodstårnet er opført i 1912 og gennemgik en restaurering i 1960, hvorefter det blev overdraget til Dragør Kommune. Det blev fredet i 1987. I 2010 blev der udskiftet én sektion i det ene af de fire ben. I 2021 er ét ben og en stor del af det vandrette tømmer udskiftet og hele konstruktionen malet.

 
 

Seneste artikler

 
 
 

Fik du læst?