Markedsdag i Siljangadekvarteret

Som Sebastian Klein sagde til Amagerbanens Dag: “Vi skal holde fast i historien, vi skal passe på det gamle lort.” Det tager Amager Øst Lokaludvalg bogstaveligt og inviterer derfor til markedsdag torsdag 30. september med hygge og åbent hus i det skæve og skøre gamle erhvervsområde; Siljangadekvarteret.

Arrangørerne er i fuld gang med at forberede en spændende fotoudstilling fra området. (Fotos: CPH Archive)

 

Siljangadekvarteret ligger mellem Uplandsgade og Prags Boulevard samt Kløvermarken og Holmbladsgade.

Næstformand i Amager Øst Lokaludvalg, Rasmus Steenberger fortæller:

“Det er et område med dybe rødder, som voksede op samtidig med Amagerbanen i starten af 1900-tallet. Vi vil gerne gøre opmærksom på de mange kvaliteter, som bydelens levende erhvervsområde har, inden nogen får den tanke at bygge det hele til med boliger. Der er nemlig også brug for håndværkere i byen – og lærepladser til de børn, der ikke er boglige”

Snak med håndværkerne 

Markedsdagen bliver holdt torsdag 30. september i gården ved Prags Boulevard 49 fra kl. 15 til 19. Alle besøgende kan opleve vandreture i området med lokaludvalget og åbent hus i nogle af kvarterets værksteder.

I gården ved Prags Boulevard (49 b1-b7) vil der være mulighed for at smage og købe lokal kaffe, mad og øl, og opleve en fotoudstilling med portrætter af de særlige typer, der bor og arbejder i kvarteret.

Her kan man møde CPH Archive, der står bag fotoudstillingen og høre dem fortælle om kvarterets sjæl. Man kan også høre lokaludvalgets bud på en alternativ byudvikling i kvarteret, se en arkitekts forslag til områdets fremtidige udvikling, og få et indblik i det historiske samspil mellem Amagerbanen og Siljangadekvarteret.

En perle

Frank Lambert, som er medlem af lokaludvalgets arbejdsgruppe fortæller:

“Vi holder markedsdagen, fordi vi ved, at meget få af bydelens borgere kender området. Samtidig kan vi se, at hvis det forsvinder vil vores bydel miste en masse håndværkere, iværksættere og kunstnere. Så vi vil gerne have kvarteret bliver en del af folks bevidsthed, særligt op til kommunalvalget. Siljangade-kvarteret er i en analyse fra Københavns Kommune udpeget som  ’Arvesølvet fra Amagers industrihistorie’. En perle, som ikke bare skal bygges væk. Men som der gerne må pustes nænsomt liv i.”

Hvad siger de folkevalgte

På markedsdagen kommer også en håndfuld folkevalgte fra rådhuset mellem 17 og 18.30 for tale med de erhvervsdrivende og fortælle om deres tanker om udvikling af Siljangadekvarteret. Der vil også være mulighed for at interesserede borgere kan gå med politikerne rundt på vandretur og stille spørgsmål undervejs.

Rasmus Steenberger fra Amager Øst Lokaludvalg uddyber: “Dem, der holder til omkring Siljangade, kommer fra mange andre steder i byen, hvor de er blevet smidt ud i takt med byudvikling i København. Det her område er den sidste mulighed de har tilbage. Hvis vi vil en blandet by, skal vi være varsomme nu. For der er ikke mange steder tilbage i byen med denne egenart”

En kreativ zone

Amager Øst Lokaludvalg har arbejdet med området som del af deres plan ’Visioner for Nordøstamager’, som bl.a. omfatter Prøvestenen Syd, vandkanten, Kløvermarken og Amagerbanen.

Målet for lokaludvalget er at fastholde området som kreativ zone for at sikre, at der stadig er plads til håndværkere og småindustri i København. Lokaludvalget har et stort ønske om, at der udarbejdes en helhedsplan for hele Siljangadekvarteret, der indfanger områdets egenart, før at der påbegyndes nye lokalplaner i området.

 

 

 

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?