Rune fra Amager hjælper kvindelige kaffebønder ud af fattigdom

Rune Sandholt står bag kaffevirksomheden “NGUVU”, der hjælper kvindelige kaffebønder i Kenya ud af ekstrem fattigdom. Gennem bedre betaling og optimering af kaffefarmene har Rune øget kvindernes indkomst med 243 procent. 

Runne og de afrikanske “kaffekvinder”, der nu arbejder under betydeligt bedre forhold

 

150 kvindelige kaffebønder i Meru-regionen, nær Mount Kenya, er med i NGUVU’s kaffekoncept. Fælles for kvinderne er, at de tidligere har været fastholdt i gæld og fattigdom, især fordi mellemmænd har taget det meste af fortjenesten af kvindernes hårde arbejde på kaffefarmene. Swahili-ordet NGUVU betyder “indre styrke”.

En ulige kamp

”Kvinderne har kæmpet en ulige kamp, hvor de ikke kun har fået dårlig betaling for kaffebønnerne. De har også fået betalingen for sent – ofte et helt år efter. Derfor har det været umuligt at få deres små kaffeforretninger til at løbe rundt, og mange havde opgivet håbet og troen på fremtiden.

Sådan er det for de fleste små kaffefarmere i Kenya”, fortæller Rune Sandholt, der stiftede NGUVU for fem år siden.

Over fattigdomsgrænsen

NGUVU arbejder for at få de kvindelige kaffebønder over fattigdomsgrænsen, som Verdensbanken har sat til 693,5 dollars i årlig indkomst. Før kvinderne kom med i NGUVU havde de en årlig indkomst på 156 dollars.

Gennem NGUVU får kvinderne nu en bedre betaling til tiden og hjælp til at forbedre kaffefarmene, blandt andet via træning med agronom. Det har øget kvindernes årlige indkomst til 535 dollars.

(Artiklen fortsættes under billedet)

På besøg hos en af kaffebønderne, Pauline og hendes familie

 

”Vi er nået langt, men der er et stykke endnu. Derfor har vi blandt andet givet kvinderne nye kaffetræer, så de kan øge produktionen yderligere, når træerne fra slutningen af 2022 begynder at give gode kaffebær”, fortæller Rune Sandholt.

Opbakning fra danske virksomheder

I øjeblikket hælder 18 danske virksomheder kvindernes kaffebønner i kaffemaskinerne, så de kan være med til at gøre en forskel, hver gang medarbejderne drikker en kop kaffe. For Rune Sandholt er det netop vigtigt, at samfundsansvar og forretning går hånd i hånd:

”Vi er nødt til at tage ansvar for hele værdikæden, så vi gennem vores kaffeforbrug kan sætte et positivt aftryk, der rækker langt. Når vi styrker kvinderne, kan de skabe små, bæredygtige kaffeforretninger og derigennem sikre mad, drikke og skolegang til børnene. Det er med til at give kvinderne og børnene en bedre fremtid, og samtidig er det nøglen til at skabe udvikling i lokalsamfundet”.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Rune på besøg i en skole i Meru i Kenya.

En række virksomheder støtter også op om NGUVU’s arbejde i Kenya. Novozymes har doneret 30 vandtanke til kvinderne, så de kan vande kaffetræerne i lange tørkeprioder. Velux har doneret solcellelamper, så kvinderne og børnene kan undgå at bruge de sundhedsskadelige petroleumslamper.

Zibra A/S har finansieret træning med agronom og nye kaffetræer til kvinderne. Henover sommeren har Zibra A/S desuden finansieret håndvaske, toiletter og baderum til den lokale skole, så de kan forbedre hygiejnen og øge sundheden blandt de 365 elever.

”Det handler om meget mere end kaffe. Det er en vilje til at gøre en reel forskel for yderste led af værdikæden. Det kræver hårdt arbejde og en aktiv indsats, men egentligt burde det bare være en naturlig del af alle forretningsmodeller”, slutter Rune Sandholt.

Købes hos Social Foodies

Runes kaffe kan købes fysisk i butikker fra Social Foodies: En værdidrevet virksomhed, der tilbyder kunderne lækre smagsoplevelser, hvor der ikke gås på kompromis med kvalitet eller social bæredygtighed. Kunderne år en lækker smagsoplevelse og andre mennesker sikres bedre levevilkår. Virksomheden består af  madelskere, som arbejder for at udvikle unikke smagsoplevelser, fremme tilgangen til friske råvarer og forbedre forholdene for småbønderne i Afrika.

I København er der bl. a. butikker på Gl. Kongevej 115 og Østerbrogade 128. Man kan også få kaffen leveret fra Runes virksomhed via en abonnementsordning, som man kan læse mere om på nguvu.dk.

 
 

Seneste artikler

 
 
 

Fik du læst?

Meget mere end en trappe

Endelig blev den indviet: Dragør Skole har fået arkitekttegnet læringstrappe   Af Camilla Lærkesen Den har allerede været flittigt brugt, men fredag morgen inden efterårsferien

Læs mere »