Amager har fået kål på skemaet

Kan man få børn til at elske kål? Og kan kål blive en middagsfavorit i børnefamilierne? Det undersøger skolebørn på Amager og i resten af landet i dette efterår…

Nicolaj, Gorm og Gustav – nu skal der spiles kål…

124 skoleklasser på Amager deltager, når GoCook Smagekassen lander på grund- og specialskoler efter efterårsferien i landets største madaktivitet på skolerne. Sammen med 150.000 andre skoleelever, skal 2.900 skolebørn på Amager udforske kålens verden bevæbnet med pander og kokkekniv. Det store spørgsmål er; Smager kål godt?

Tre skoler fra Amager

Fra Amager deltager Pilegårdsskolen i Kastrup med 16 klasser, Gerbrandskolen med 12 klasser og Lergravsparkens skole med 10 klasser.

“Spidskål og grønkål er blevet populær hos mange voksne, men kål har lidt af et imageproblem hos børnene. Her kender de unge kålen som en bitter og til tider smattet sag, der lugter. Og det er ærgerligt. For kål kan smage fantastisk, det er super sundt, og så er det en af de mest klimavenlige fødevarer, vi har, siger Bente Svane Nielsen, der er projektchef for GoCook.

Et madprogram

GoCook er Coops madprogram for børn og unge og blandt andet en del af Coops klimainitiativ. Missionen er at skabe den første generation af børn og unge, som er bedre til at lave mad end deres forældre. Smagekassen er GoCooks største projekt. Her kan skoleklasser over hele landet hvert år bestille en kasse fyldt med råvarer og undervisningsmaterialer. Og det er der mange, der benytter sig af. I år er der mere end 6.800 klasser tilmeldt og på Amager er det blandt andre SuperBrugsen på Tårnby Torv og Kvickly på Strandlodsvej, der står for at uddele de mange smagekasser.

Smagen er vigtigst

Selvom det er godt for både krop og klima at spise kål, så er det hovedsageligt smag og tilberedning, der er i fokus i årets smagekasse fra GoCook. Eleverne skal lære at tilberede kål på mange forskellige måder, hvor de udforsker både kendte kåltyper som blomkål og grønkål, og mere ukendte udgaver som asparges-broccoli. De vil lære, hvordan man kan nedtone den bitre kålsmag ved fx at lynstege grønkål og asparges-broccoli i en asiatisk bami goreng eller bage blomkål i en græsk-inspireret peinirli, der er en slags fyldte pizzabåde.

Unges nysgerrighed

“Mad skal smage godt. Vi vil gerne pirre de unges nysgerrighed og vise dem, hvor lækkert man kan tilberede kål, så de får lyst til selv at tilberede og spise mere kål derhjemme. For os giver det mere mening at give børnene glæden ved at lave mad og udforske smage end blot at fortælle dem, at kål er sundt og klimavenligt,” siger Bente Svane Nielsen.

Kokken Gorm Wisweh og bagedyst-deltager Micki Cheng er ambassadører for GoCook og har været foran kameraet til de mange film til undervisningsmaterialet.

“Jeg har gennem min berøring med den asiatiske madkultur været vant til masser af retter med kål som fx forårsruller. Så jeg synes det er spændende, at børn kan udforske kål med inspiration fra hele verden,” siger Micki Cheng. Og Gorm fortsætter: ”Ja, og det vigtige er, at det sker uden løftede pegefingre. Børnene bestemmer selv”

 

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?

Tivoli er åben…

FORÅR: Iklædt påskegult åbnede Tivoli i dag portene til dette års sommersæson, der varer til 22. september. Forlystelseshaven lægger ud med at markere Påske i

Læs mere »