Om Inge Lehmanns fantastiske liv og forskning

Tirsdag 9. november er der foredrag fra Aarhus Universitet med forfatter Lotte Kaa Andersen og professor i geofysik David Lundbek Egholm (livestreaming) om den danske geofysiker, matematiker og jordskælvsekspert Inge Lehmanns liv og forskningskarriere

Inge Lehmann – forrygende karriere som geofysiker, matematiker og jordskælvekspert…

 

Af Lene Dam Jørgensen

Tirsdag 9. november kl. 19 er der foredrag på Tårnby Bibliotek på Kamillevej 10 med forfatter Lotte Kaa Andersen og professor i geofysik David Lundbek Egholm fra Aarhus Universitet om den danske geofysiker, matematiker og jordskælvsekspert Inge Lehmanns liv og forskningskarriere. Foredraget livestreames fra Aarhus Universitet.

I foredraget vil forfatter Lotte Kaa Andersen fortælle om Inge Lehmann ud fra den biografi ”Den inderste kerne”, som hun selv har skrevet om hende, og som udkom i foråret. I forbindelse med, at Lotte Kaa Andersen skulle skrive bogen, har hun blandt andet talt med Inge Lehmanns familie og læst private breve, personlige papirer og en dagbog som ingen vidste eksisterede.

Geovidenskabelige aspekter

I løbet af foredraget vil David Lundbek Egholm fortælle om geovidenskaben for at forklare Inge Lehmanns forskningsresultater og den betydning, som de har haft.

Der kan stilles spørgsmål til forskerne via sms og også få svar fra dem.

Om Inge Lehmann

Inge Lehmann studerede blandt andet geofysiske trykbølgers hastighedsfordeling i jordens indre. Hun blev internationalt kendt for sin forskning, før hun blev kendt i Danmark. I 1950’erne blev hun inviteret til USA for at forske, og hendes arbejde kom til at spille en rolle under Den Kolde Krigs atomvåbenkapløb.

Inge Lehmann var verdens første kvindelige geofysiker, og som kvinde mødte hun meget modstand i det danske naturvidenskabelige miljø, der i høj grad var en lukket herreklub. Den var domineret af hendes chef, astronomen Niels Erik Nørlund, og fysikeren Niels Bohr.

Blev 104 år

Inge Lehmanns karriere og den videnskabelige hæder og anerkendelse tog først fart, da hun blev pensioneret. Da hun var 99 år udgav hun sin sidste videnskabelige artikel og døde da hun var 104 år.

De seneste år er interessen for Inge Lehmann vokset i Danmark. I 2019 opførte Folketeatret for eksempel forestillingen Jordens Indre med Iben Hjejle som Inge Lehmann.

Om foredragsholderne

Lotte Kaa Andersener cand. mag. i litteraturhistorie og medievidenskab. Hun har arbejdet som freelanceskribent og tekstforfatter. Lotte Kaa Andersen debuterede som forfatter i 2015 med den anmelderroste roman Hambros Allé 7-9-13. I 2016 kom 100 dage, og to år senere Syv sind, der er tredje og sidste bind i Lotte Kaa Andersens trilogi.

David Lundbek Egholm er professor på Institut for Geoscience på Aarhus Universitet. Han er uddannet fra Aarhus Universitet, hvor han i 1999 blev kandidat i fysik og geofysik og i 2002 fik en ph.d. i geologi.  Han forsker i klima og isdynamik. Han har siden 2019 været medlem af Danmarks Frie Forskningsfond, hvor han også er med i det tematiske udvalg for Grøn Omstilling i 2020.

Det praktiske

Foredraget begynder præcis kl. 19 og der skal bestilles billet gennem Tårnby Kommunebiblioteks hjemmeside. Tårnby Bibliotek anbefaler, at interesserede kommer i god tid.

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?