Nu har Dragør også fået en legestue for fædre

Onsdag åbnede “Fars Legestue” i Dragør. Her kan fædre mødes og sludre med andre fædre, mens ungerne leger på gulvet i den nyetablerede legestue. Hver anden uge er en sundhedsplejerske til stede, der er klar til at svare på spørgsmål.

Så er der også legestue for fædre…

 

Af Camilla Lærkesen

I denne uge åbnede endnu en legestue på Amager. Nu kan fædre både mødes i Parmagade i København S og på biblioteket i Hollænderhallen ude i Dragør. “Fars Legestue” er et koncept, hvor fædre får mulighed for at møde andre fædre, have hyggelige stunder med børnene og stille spørgsmål til sundhedsplejersken. Legestue-konceptet er skabt af projekt Far for livet.

Fædregrupper

Far for livet har til formål at opkvalificere sundhedspersonale, så de bliver bedre til at inddrage fædrene i deres arbejde samt at udvikle nye koncepter for fædregrupper, og herunder etablere 25 legestuer i hele Danmark.

Christina Bang er sundhedsplejerske og far-ambassadør i Dragør. Hun har til opgave at inddrage fædrene i højere grad i arbejdet med de nybagte forældre.

Far og barn

”Far og barn-relationen er rigtig vigtig. Forskning viser, at den tidlige nære kontakt til fædrene er med til at give børn rigtig gode forudsætninger i livet,” fortæller hun. Selvom Københavnsområdet ifølge Dansk Statistik allerede er et af de steder i Danmark, hvor fædre tager længere barsel end gennemsnittet, forudser Christina Bang, at de nye regler om øremærkning vil få flere fædre til at tilvælge mere barsel.

”Vi tror på, at flere fædre i Dragør vil tage mere barsel, og der er faktisk allerede en del fædre, der tager mere barsel i Dragør. Vi vil gerne give dem en mulighed for at have noget at deltage i, som er godt for far og barn.”

Borgmesteren var med på gulvet

Fars Legestue i Dragør blev åbnet af borgmester Helle Barth. Hun kalder Fars Legestue det bedste tilbud, hun længe har set.

”Sundhedsplejerskerne er det levende bibliotek af erfaring og viden, og de øser gerne af den. Det er det bedste tilbud jeg længe har set,” siger hun i sin åbningstale.

Det moderne gadekær

Helle Barth er selv forhenværende bibliotekar. Derfor rører det hende, at legestuen netop placeres her.

”Jeg har mødt en del forventninger om, at der skal være musestille på biblioteket, men hvorfor dog det? Det er det moderne gadekær, hvor man mødes og er sammen. Her kan fædre med deres små møde andre fædre og blot være sammen om deres poder,” siger hun.

Efter åbningstalen indviede de første fædre legestuen sammen med deres børn og de tilknyttede sundhedsplejersker. Også Helle Barth var med på alle fire blandt de nyindkøbte legesager.

1000 bøger før skolestart

Børnebibliotekar på Dragør Bibliotekerne Isabel Cristina De Costa Grubbe er glad for samarbejdet med sundhedsplejen. Hun mener, det er vigtigt at vænne børnene til at bruge biblioteket så tidligt som muligt. Blandt andet henviser hun til en undersøgelse fra Danmarks Biblioteksforening, der viser en klar sammenhæng mellem de børn, der bruger biblioteket, og dem, der får en uddannelse.

”Alle forældre drømmer nok om, at deres børn vokser op og får en god uddannelse. Derfor er det også vigtigt, at de lærer at bruge biblioteket tidligt,” siger Isabel Cristina De Costa Grubbe.

De vigtige, første år

Hun anbefaler faktisk, at børn sammen med deres forældre læser hele 1000 bøger før skolestart. Projekt 1000 bøger blev startet af børnebibliotekar Kathrine Bach Pachniuk tilbage i 2018. De tre første år af barnets liv er nemlig de vigtigste for sprogudviklingen, og undersøgelser viser blandt andet, at der er en sammenhæng mellem, hvor meget sprog, børn har som 3-årige, og hvor gode de er til at læse, når de bliver 16 år.

 

 
 

Seneste artikler

 
 
 

Fik du læst?