Grum historie bag smuk tradition

Fhv. sognepræst Agnethe Zimino fortæller historien om Santa Lucia og om dengang en mandlige organist måtte optræde som Lucia-brud:

Over hele Danmark er der Santa Lucia-optog søndag. Et af de største er i Tivoli. Selve Lucia-dagen er 13. december.

 

Af fhv. sognepræst ved Korsvejskirken Agnethe Zimino

I de alle 27 år, jeg var præst, var jeg de fleste år med til at arrangere Lucia-optog. Ofte var det på selve dagen, 13. december, som er Lucia-dagen.

De skønneste minder var, når dagplejebørnene gik Lucia i Korsvejskirken. Klædt i hvide dragter og med et paplys eller med et lys i hånden, som var batteridrevet, og som ofte dinglede mere nedad end stående oprejst.

Små og usikre ben

De små holdt i en snor og i højre hånd var så lyset, som aldrig gav så meget lys fra sig, at vi kunne slukke lyset i kirken, og så stavrede de afsted på deres små og meget usikre ben op igennem kirken, rundt om alteret, mens Lucia sangen blev spillet, og vi sang med, og de dygtige og tålmodige dagplejemødre var glade, når ingen af børnene faldt eller gav sig til at græde, når nu de stolte forældre sad der og så på.

Lucia optog med Korsvejskirkens stab

Et andet og meget sjovt minde var, da vi ikke kunne finde børn til et Luciaoptog i Kastrup Kirke, og derfor enedes om, at organisten Niels passende kunne agere Luciabrud med lyskrans på hovedet og sangere, præster og vist også kirketjeneren, kunne spadsere ind i kirkerummet med levende lys i hænder og klædt i hvide gevandter. Jo, det vakte jubel og beundring at voksne i fuld alvor, men med stærke stænk af humor, kunne optræde som årets Luciaoptog. Festligt!

Lucias historie

Lucia levede i 300-tallet i byen Syrakus på Sicilien. Hun var blevet kristen og nægtede at gifte sig med den mand, som hendes forældre havde udset til hende. I mørket gik hun ud og bragte mad til fattige, og for at kunne have hænderne frie til at bære nødhjælpen til mennesker, der led sult, så havde hun en krans af lys på hovedet.

Farligt at være en kristen

Dengang var det farligt at være kristen. De kristne nægtede at ofre til kejseren og erklære ham for Gud, derfor blev de tortureret og dræbt. Lucia blev også forfulgt, men sagnet fortæller, at hver gang hun var i fare, så blev hun reddet på grund af den stærke tro, som hun havde.

Helgen for blinde

Sagnet fortæller ligeledes, at hun til sidst mistede synet – enten ved selv at rive sine øjne ud, så hendes mange bejlere ikke blev tiltrukket af hende, eller fordi hun blev straffet for sin godgørenhed. Hun er derfor helgen for blinde og svagtseende.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Santa Lucia – helgen for blinde og svagtseende.

Lucia blev forsøgt brændt på bålet, men ilden ville ikke fænge hende. Hun døde den 13. december år 304.

I år bliver flere Luciaoptog sandsynligvis aflyst på grund af corona, men på svensk TV er der altid et smukt Lucia-optog. Selve skikken med at gå Lucia stammer også fra Sverige. I Sverige har man gået Luciaoptog siden 1920, og efter besættelsestiden i 1940’erne begyndte vi på det samme i Danmark.

I Tivoli findes et af de største Luciaoptog: Når mørket har sænket sig over Tivoli mandag 13. december, lyser Luciaoptoget op med 100 sangstemmer og funklende lys hele vejen rundt i forlystelseshaven.

God Lucia dag til alle.

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?

Midsommerfest på Christianshavn

Christianshavns Beboerhus inviterer til midsommer-gadefest i Dronningensgade med musik, mad og gode vibrationer.   Så er der midsommerfest på Christianshavn. Temaet for Midsommerfesten er “fred” –

Læs mere »