Juleaften hos præsten

Juleaften glæder de fleste glæder sig til, men ikke alle, da der er mennesker som må holde den alene. Sognepræst Ellen Margrethe Gylling fra Natanaels Kirke har inviteret gæster hjem privat juleaften og holdt en hyggelig juleaften med mennesker, der ellers ville have været alene eller ikke holdt jul.

En række ensomme mennesker har holdt juleaften hos sognepræst Ellen Margrethe Gylling fra Nathanaels Kirke

 

Af Lene Dam Jørgensen

I næste uge er det juleaften. En aften som mange glæder sig til, men det kan også være en aften som er svær for dem, der er alene. Sognepræst Ellen Margrethe Gylling ved Nathanaels Kirke i Holmbladsgade er en af de personer, der inviterer gæster hjem juleaften. Hun har været med til at give nogle mennesker, der ville have været alene eller ikke holdt jul, en glædelig og hyggelig juleaften.

I 2013 inviterede Ellen f.eks. den kinesiske kvinde Yuling til at holde juleaften hos hende i hendes hjem. Jeg inviterede Yuling til at komme hjem til mig efter kirke. Vi spiste andesteg. Det var helt traditionel mad, og Yuling kunne godt lide andesteg. Vi havde brun sovs og det hele, og så gik vi om juletræ, men vi kunne ikke nå omkring juletræet, så vi havde taget to store teddybamser med. Vi læste juleevangeliet sammen, og vi sang og bad også sammen. ”

Julesang og musik

De sang salmer og lyttede til julemusik på ghettoblaster. ”Yuling var meget glad for juleaftenen. Hun syntes, at det var rigtig hyggeligt at sidde med juletræet, der var pyntet og symbolerne med pynten, gaverne og stjernen på toppen,” fortæller Ellen.

Forventningen og glæden

At se Yulings glæde og forventning ved selve fejringen gjorde særligt indtryk på Ellen. Som hun siger ”Det er Yuling jo ikke vokset op med.  Hun er vokset op med det kinesiske nytår, men ikke juleaften. Yuling har også været med til juleaften i Nathanaels Kirkens store sal”.

Islandsk juleaften

Sidste år holdt Ellen jul med Jan fra Island. Han er en af de islandske frivillige på Mødested Amager. Han havde igennem flere år hjulpet til. Han var sidste år strandet i København, og han har ingen venner her. Ellen fortæller om denne juleaften:

Sognepræst Ellen Margrethe

”I stedet for at invitere hjem til mig på grund af corona-situationen, så spurgte jeg Jan, om vi ikke skulle sidde og hygge sig os i salen i sognegården. Vi mødtes omkring kl. 18 og sluttede kl. 22. Vi havde simpelthen dækket rigtig festligt op på et bord med dug og julekrybbe og dekorationer og juletræet var tændt”.

Islandsk julemad

”Jeg lavede julemiddag hjemme, og jeg havde det hele med, og det var så islandsk julemiddag, jeg havde lavet. Det var hamburgerryg. Det havde jeg tilberedt med med tilbehør. Det stod jeg og lavede derhjemme og brunede kartofler, så jeg havde varm mad med i min cykelkurv”.

Vi havde ligesom lavet et lille selskab for os selv og dækket hyggeligt op med juledekorationer. Han havde ´taget sin computer med, så vi kunne se islandsk julegudstjeneste. Vi havde en rigtig god juleaften, Jan og jeg. Vi havde også købt gaver til hinanden.

Et præst for alle

Ellen Margrethe Gylling bor på Amager og har siden 2005 været sognepræst i Nathanaels Kirke i Holmbladsgade og er også indvandrerpræst. Hun var tilknyttet den sociale café Mødested Amager som sognepræst, og blev i 1993 Danmarks første gadepræst.  I 1996 modtog hun Peter Sabroe-prisen fra Børns Vilkår.

Seneste artikler

 

Fik du læst?

Midsommerfest på Christianshavn

Christianshavns Beboerhus inviterer til midsommer-gadefest i Dronningensgade med musik, mad og gode vibrationer.   Så er der midsommerfest på Christianshavn. Temaet for Midsommerfesten er “fred” –

Læs mere »