Hvad ligger bag Hellig Tre Konger?

I dag er det Hellig Tre Kongers Dag  – og hvad betyder det?

Torsdag 6. januar – Hellig Tre Kongers Dag…

 

Af fhv. sognepræst ved Korsvejskirken, Agnethe Zimoni, 

 

Jeg sidder her først i januar og ser på vores smukt pyntede juletræ her i vores stue. Hvor er det stadig smukt og kønt, og det drysser ikke engang særlig meget. Det blev også først sat herind i stuen den 23. december, og det står her endnu. Men hvorfor så længe, spørger mange sikkert.

Er vi et mindretal?

Det kunne være sjovt at lave en Gallup-undersøgelse af, hvor få vi er, der stadig her først i januar har juletræ og pynt stående!

Juletræet er for længst smidt ud fra de fleste hjem. Julepynten taget ned.

Jeg erkender, at vi måske er en del af en mindretalsgruppe, som ikke smider juletræ og julepynt ud, før efter den 6. januar.

Julen varer lige til ……….?

Den 5. januar er det Hellig Tre Kongers aften, og den 6. januar er det Hellig Tre Kongers dag. Først der er julefesten slut, selvom vi synger, at julen varer lige til påske.

Hellig Tre Konger – ja, alle ved, at det drejer sig om de vismænd, som fulgte en stjerne, som havde vist sig på himlen, og som bebudede, at der var født en konge, og stjernen ledte dem til Bethlehem, hvor de fandt Jesus barnet lagt i en krybbe i en stald.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Agnethe Zimino

Min argumentation for at bevare juletræet og julepynten i stuen har altid været den, at det er klart: De tre vise mænd skal lige have en chance for at ankomme til Bethlehem – altså er julen ikke ovre før efter den 6. januar.

Indtil 1770 var dagen en offentlig helligdag.

Hvem var de, og hvad bragte de af gaver?

De vise mænd blev senere kaldt konger og fik navnene Kasper, Melchior og Balthasar, hvorfor netop de navne vides vist ikke. Det stammer fra en middelalderlig legende, og denne fortæller også, at de kom fra hver sin verdensdel. Et tegn på at Jesu fødsel gjald mennesker i hele verden.

De bragte gaver til Jesusbarnet – guld, røgelse og myrra. Myrra er tørret harpiks fra Myrra træet, der stammer fra den østlige del af Afrika. Det giver en behagelig duft, som ifølge Google bruges som produkter som tandpasta, solcreme og parfume.

Det var kostbare gaver, barnet fik.

Jesu komme er til gavn, frelse for hele verden

De vise mænd, som kun Mattæus evangeliet fortæller om, var og er repræsentanter for mennesker, som er priviligerede, rige og uddannede, som også kom og fandt Jesus i krybben. Lige såvel som hyrderne repræsenterer mennesker, som ingenting er af betydning, og som så til gengæld var de første, som hørte om Jesu fødsel – endda fra Himlens engle.

Beretningen om De Hellig Tre Konger fuldender således sandheden om, at Jesus ikke bare er Gud sendt til et begrænset folkeslag – Israel, men at Gud ønskede at give sig til kende for hele verden. Jesus er frelser for alle. Guds kærlighed kender ingen grænser!

Dejlig er den himmel blå

Mange kender salmen “Dejlig er den himmel blå”, og her beskriver Grundtvig i hele 19 vers de vise mænds komme til barnet i Bethlehem. Vi synger dog kun de syv  vers.

Og de sidste to vers lyder sådan:

Stjernen ledte vise mænd
Til vor Herre Kristus hen;
Vi har og en ledestjerne,
Og når vi den følger gerne,
Kommer vi til Jesus Krist.

Denne stjerne lys og mild,
Som kan aldrig lede vild,
Er hans Guddomsord det klare,
Som han os lod åbenbare
Til at lyse for vor fod.

Glædelig jul – for det er det fortsat indtil efter den 6. januar.

 

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?