Dragør og Tårnby undersøges for forurening

Flourstoffet PFOS har været brugt i det skum der bruges til at slukke brande. Det gør det ikke mere, da det kan have forurenet områder på grund af at det er skadeligt for miljøet. Nu er der så undersøgelser i gang, hvor det skal kortlægges, hvilke områder der har været påvirket af forureningen. Selve det arbejde sker i samarbejde med blandt andet Tårnby og Dragør kommuner.

Lufthavnens brandøvelsespladser er forurenet af stoffet PFOS.

 

PFOS (Perfluoroctansulfonsyre ) er et stof, der har været godkendt til det skum, der bruges, når en brand skal slukkes. PFOS flourstof er imidlertid svært at nedbryde og ophobes i miljøet.

Det er derfor et uønsket stof. Lufthavnen har oplyst, at den holdt op med at bruge PFOS i brandskum i 2008 og var holdt op med at teste ved brandstation vest i slutningen af 1990’erne.

Der er to brandøvelsespladser i Københavns Lufthavn i Kastrup, som er blevet forurenet af stoffet PFOS. Miljømyndighederne kender til begge forureninger.

I flere år har der været afværgeanlæg, som pumper det forurenede vand op og renser det før udledning.

Forurening øst

HOFOR (Hovedstadsområdets Forsyningsselskab) udtaler, at det kontrollerer det grundvand og drikkevand, som forbrugerne får fra de to lokale vandværker. Kravene til drikkevandskvaliteten overholdes ifølge HOFOR.

Da Miljøstyrelsen i juni 2021 senest sænkede grænseværdien for fluorstoffer i drikkevandet, lukkede HOFOR fire vandboringer i Dragør Kommune.

Forurening vest

Forurening fra græsarealet ved brandstation vest har spredt sig igennem dræn til afvandingskanalen ’Hovedgrøften’, der afvander dele af lufthavnens arealer, herunder regnvand fra græsarealet ved brandstationen i lufthavnen (vest). Der skal nu foretages yderligere undersøgelser i og langs Hovedgrøften.

Hovedgrøften grødeskæres tre gange om året, og der foretages oprensning af bundmateriale fra vandløbet rundt regnet hvert 15 år.

Forurenet vandløbsvand

Der er ikke kendskab til arealer, hvor forurenet vandløbsvand ofte har oversvømmet græsarealer, hvor der går kvæg m.m., og dermed kan have været til at bevirke til, at der er sket en ophobning i fødekæden. Der er heller ikke kendskab til, at der skulle være kommet grøde eller bundmateriale fra hovedgrøften på markerne, eller at dyr har været i kontakt med vand fra Hovedgrøften.

Tårnby Kommune, som står for miljøsagsbehandlingen for Dragør Kommune, arbejder på et prøvetagningsprogram, der har til formål at finde ud af, om der bl.a. skulle være PFOS i bundmaterialet, grøden og på brinkerne til hovedgrøften.

 Næste skridt

Københavns Lufthavn ønsker at etablere et renseanlæg til behandling af drænvandet hurtigst muligt. Dragør Kommunalbestyrelse forventes at behandle sagen 3. februar. Kommunalbestyrelsen skal også tage stilling til spørgsmålet om, hvordan vandforsyningen skal være i Dragør i fremtiden.

Selve arbejdet udføres i samarbejde med Københavns Lufthavn, Dragør og Tårnby Kommune, Region Hovedstaden og Miljøstyrelsen.

 

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?