Kyndelmisse – nu er vi halvvejs gennem vinteren

To kirker på Amager fejrer Kyndelmisse onsdag 2. februar

Kyndelmisse – lysmesse – og nu er vi halvvejs gennem vinteren.

 

Af Agnethe Zimino, fhv. sognepræst ved Korsvejskirken

Onsdag 2. februar fejrer vi Kyndelmisse eller Missa candelarum, som den også hedder på latin. Det betyder lysmesse. Oprindelig var dagen en katolsk kirkefest.

Rent kirkeligt blev dagen før reformationen fejret med en lysprocession til kirkerne for at indvie alle de vokslys, der skulle bruges i kirkerne det kommende år. Kirkegængerne fik også indviet nogle lys, som de kunne have liggende derhjemme, og som man kunne tænde i tilfælde af sygdom og død.

Jesu første besøg i Jerusalems tempel

Dagen er også blevet kaldt for Marias renselsesfest. Nu var der gået 40 dage efter Jesu fødsel. Ifølge Moseloven skulle en kvinde regnes for uren i 40 dage efter fødslen af et drengebarn, og hvis det var en pige, var hun uren i hele 80 dage. Ja, der var ikke ligestilling den gang.

Dagen blev højtideligholdt, for nu kunne Maria komme i templet igen efter at have gennemgået en renselsesceremoni, og barnet kunne blive fremstillet i templet. Og der var da også to gamle Simon og Anna, fortæller biblen, som tog imod Jesus med stor glæde. Jesus bliver i biblen kaldt for verdens lys. Derfor er det en lysmesse, vi fejrer på Kyndelmisse dagen.

Fakkeltog

Mange kirker markerer Kyndelmisse med evt. fakkeltog eller en gudstjeneste, hvor kirken er fyldt med levende lys.

Vi er stadigvæk i en mørk tid på flere måder – det er stadigvæk vinter, og vi er trætte af corona og al dens væsen. Vi har brug for at fejre lyset og se fremad mod et forår, som vi glæder os så meget til. Vi har måske allermest brug for at høre og opleve, at der er håb, både når alting ser mørkt ud, og at der sker noget lyst og godt forude, for Jesus er lyset, og med ham ender det godt!

Kjørmes Knud?

Rent folkeligt blev denne festdag i gamle dage kendt som Kjørmes Knud..

På denne dag fejres også Midvinter. Nu er vi halvvejs gennem vinteren, og man betragtede  denne dag, som årets koldeste – deraf betegnelsen Knud, som betyder streng frost

Halvdelen af vinterforrådet til dyr og mennesker skulle gerne være tilbage, og på selv dagen spiste man pandekager for at sikre en god byghøst.

En nutidig salme om Kyndelmisse

En salmedigter og nu afdød præst Ingrid Schrøder Hansen har digtet en salme, som minder os om betydningen af denne dag. Melodien: Skyerne gråner. Her er første vers:

Februar, kulde og korte dage,
Skyerne tunge af regn.
Langsomt er lyset på vej tilbage,
Lover os forårets tegn.
Derfor bærer blus vi med glæde!

 

Kyndelmissegudstjenester på Amager

Kastrup Kirke Kastrup Kirke i Kastruplundgade 5 holder kyndelmissegudstjeneste onsdag 2. februar kl. 16 med sognepræst Susanne Worm Steensgaard. Der vil være stilhed, bøn og refleksioner, Taizé-sange og meditation ved lyskorset.

Dragør Kirke

Dragør Kirke på Kirkevej 170 holder kyndelmissegudstjeneste onsdag 2. februar kl. 16 med sognepræst Anette Salling Lyneborg. Det er en aften med musik og lys. Der efter gudstjenesten suppe i sognegården.

 

 

 

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?

Midsommerfest på Christianshavn

Christianshavns Beboerhus inviterer til midsommer-gadefest i Dronningensgade med musik, mad og gode vibrationer.   Så er der midsommerfest på Christianshavn. Temaet for Midsommerfesten er “fred” –

Læs mere »