Hovmod står for fald

Nemesis er i den græske mytologi gudinden for både retfærdighed og hævn. Nemesis forfølger den hovmodige med ubrydelig hævn.

Og udtrykket “Hovmod står for fald” stammer fra Bibelen: “Hovmod går forud for ulykke, overmod går forud for fald.” (Ordsprogene 16:18).

Jovist. Det ved vi jo godt.

For en gang ramte det mig med en styrke af bibelske dimensioner. Nemesis.

Sagen var den, at jeg undtagelsesvis var en anelse forsinket til en frokostaftale. I et stærkt trafikeret kryds i en forstad til hovedstaden var der selvfølgelig netop denne dag et omfattende vejarbejde, der ville sende mig ud på en længere omkørsel. Og jeg mener virkelig længere.

Og nu må jeg være helt ærlig: Et rask højresving ville bringe mig fluks til restaurationen, og der var ikke et øje at se, så vupti, et rask sving til højre og alt ville være under kontrol. På sekunder havde det hele været overstået, ingen skade sket, alle glade.

Indtil en ældre mand næsten sprang ud foran bilen, vildt fægtende med armene.

Han pegede på omkørselsskiltet opg vinkede mig videre som en færdselsbetjent. Armene gik som et møllehjul. Ingen smutvej!

Jeg var allerede halvvejs i svinget og vinkede ham væk – hvad f. ragede det ham? Væk med dig, gamle nar!

Men, men, men:

Da mit højresving var færdigt, kørte jeg direkte op i to andre biler, der holdt i kø for at blive noteret til en bøde for at have foretaget et ulovligt højresving. Ivrige politibetjente stod klar med blokken til alle de idioter, der ville køre en smutvej. Vi var ventet, politiet stod lige rundt om hjørnet og var klar med bødeblokken. Det var det, den ældre mand ville advare mig mod.

Jeg var meget lille, da han kom hen til mig og og hviskede: “Jeg forsøgte jo at sige det til dig…”

Jeg husker ikke, hvad jeg svarede ud over “Undskyld!” Som i tåge så jeg betjenten udskrive en større bøde.

Og da jeg nu reelt forsinket ankom til frokosten, var der iøvrigt ikke flere rødspætter.

En ulykke kommer sjældent alene…

Det er lang tid siden. Og jeg gør det aldrig mere.

God weekend og husk det nu:

Hovmod står for fald…!

 

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?