En dag på borgmesterkontoret…

Tårnbys borgmester Allan S. Andersen er en travl mand – glem alt om 37 timers arbejdsuge for ham. Men han brænder for jobbet – og for Tårnby.

Borgmester Andersen på sit borgmesterkontor. (Foto: Finn Edvard)

 

Det er lang tid siden, jeg har set så ryddeligt et skrivebord.

Ikke bare skrivebordet: Hele kontoret bærer præg af pertentlighed og orden.

Og det er ikke til ære for Amagernyt.dk, at der er ryddet op på Tårnbys borgmester Allan S. Andersens kontor i dag: Allan fortæller, at han ikke kan arbejde i uorden, og at han daglig rydder skrivebordet for sager, så der er orden på bordfladen.

Og på samme måde virker borgmesteren selv: Ordentlig.

Man kan være politisk uenig med socialdemokraten Allan S. Andersen.

Men ordentlig...det er han.

Den synlige borgmester

Og så er der noget andet, der sandsynligvis har været med til at sikre hans genvalg ved det sidste kommunevalg: Han er en synlig borgmester.

Det er ikke mange, der går forgæves til ham, hvis man gerne vil have borgmesterbesøg til indvielse af et eller andet.

Han er her og der og allevegne i Tårnby – og så skal man huske, at han jo også skal passe en meget lang række møder, stort set dagen lang.

Men han klager ikke, snarere tværtimod: Han har selv søgt jobbet…og han kan li’ det.

Og mennesker. Dem kan han også godt li’.

En ældre medborger 

F.eks. her i dag, hvor Amagernyt.dk gerne vil fortælle lidt om en dag på borgmesterkontoret: I dag fik borgmesteren besøg af en borger, der gerne ville tale lidt om tilværelsen sådan i al almindelighed. En lidt ældre medborger, der bare gerne ville fortælle lidt om livet som pensionist i Tårnby.

Det skal der også være tid til.

Men dagen begyndte langt tidligere for Allan, der står op med hønsene, sådan ved 6-tiden.

Så er det tid til at snørre løbeskoene og løbe en tur: Dels for at få motion, dels for at få hjernen blæst igennem og forberede sig til resten af dagen.

Hjemme bliver der tid til lidt morgenmad og et bad, og så er det ellers afsted til den korte vej til rådhuset.

Begyndte i fagbevægelsen

Hjemme bor han sammen med sin viv Pia, der driver “Allégårdens Frisør”, også i Tårnby. Parret har to voksne døtre på hhv 26 og 22 år.  Og storesøster er gået lidt i formands fodspor: Hun er medlem af den socialdemokratiske ungdomsafdeling.

Allans egen interesse for politik begyndte allerede, da han som elektriker involverede sig i fagligt arbejde og endte som forbundssekretær i Dansk Elforbund. Her forhandlede han bl.a. overenskomster og stod på den måde i en god borgmesterlære.

Og han kender Tårnby: Født og opvokset inde i Sundby, men kom til Tårnby som 10-årig: Forinden havde han boet andre steder på Amager med forældrene, bl.a. i en lejlighed i Norgesgade, men Allans forældre ville gerne ud til lys og luft og flyttede senere i hus på Vestamager.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Borgmesteren bag det ryddelige skrivebord.

“Man kan roligt sige, at mine forældre knoklede for at min søster og jeg skulle have en opvækst under de bedst tænkelige former”, fortæller Allan S. Andersen.

Vel ankommet på kontoret ved 8-tiden er der ikke længe til det første møde: Det kan være et bestyrelsesmøde eller et internt møde på rådhuset: Det er en ganske almindelig arbejdsdag, der begynder med flere møder.

Allan sidder i forskellige bestyrelser og i udvalg, bl.a.  i Kommunernes Landsforening, han er med i fjernvarme og forbrænding og meget andet, så møder – jo, dem er der mange af.

Men han vil også meget gerne ud af huset og tale med borgerne. Det giver både inspiration og energi, og derfor siger han ja så ofte som muligt til at deltage i indvielse, holde taler eller andet, hvor han kommer udenfor kontoret.

Frokost ved skrivebordet

Vi er nu nået så langt hen ad formiddagen, at vi nærmer os frokosttid.

Men sådan rigtig frokost…det holder Allan ikke.

Det bliver meget ofte til en hurtig bid bag skrivebordet, ikke altid en portion mad, frokosten klares ofte med en drikkeyoghurt. Der er såmænd lagt 30 minutters frokostpause ind i kalenderen, men det bliver det sjældent til.

Til gengæld bliver der sommetider lagt lidt tid ind i kalenderen, hvor Allan kan læse lidt på sagerne eller få ideer til nye tiltag i kommunen.

Men i dag er der hverken tid til en halv times frokost eller læsning: Der har været mange møder, bl. a. med fagforeningen FOA samt et kommunikationsmøde, hvor kalenderen er blevet fastlagt for de næste 14 dage.

For der er en del at holde styr på: På rådhuset alene arbejder ca. 340 medarbejdere, mens antallet af kommunalt ansatte vokser til 3.300 i hele kommunen.

Møde om flygtninge

Og her først på eftermiddagen er der møde med Tårnbys boligselskaber: Der skal skaffes boliger til et antal flygtninge fra Ukraine. Og dagens program er langt fra slut endnu:

Allan skal have et møde med Tårnbys kommunaldirektør, et ugentligt møde, hvor de to koordinerer sagerne på deres arbejdsborde – og lidt om de kommende budgetforhandlinger.

Bagefter er der afsat tid til Amagernyt.dk, og selv om vi nu efterhånden er nået et godt stykke hen på eftermiddagen er arbejdsdagen ikke forbi endnu: Allan udsender et ugentligt nyhedsbrev, og det skal lige pudses af.

Først nu bliver der tid til at gennemgå de mange e-mails, der strømmer ind på computeren, og derefter endnu et møde, og denne gang med sekretariatchefen.

En typisk – og lang – arbejdsdag er ved at være forbi, før Allan er hjemme omkring kl. 19.

Og det er endda tidligt, de andre dage i ugen har været længere.

Så man kommer ikke sovende til borgmesterkæden, skulle vi hilse og sige.

Biografier og tv

Det er sparsomt med fritid: Allan nyder sin løbetur om morgenen – og han kan også lide at læse, især biografier og krimier.

“Andre gange bliver det bare til at slappe lidt af foran fjernsynet,” siger Allan, der også ser frem til sommerens ferierejse til Cypern – en rejse, der lige blev bestilt i går. Yngste datter og hr. og fru Andersen drager afsted sammen.

Til sommer skal borgmesteren også en tur i skoven – fem dage i træk i øvrigt, når han sammen med foreningen “De gamles skovtur” tager ud i det grønne med kommunens ældste borgere. Ligesom han også er med de dage, hvor en forening holder julefrokost for de ældre medborgere: Her kan man opleve borgmesteren blandt serveringspersonalet.

Der bliver da også tid til nogle ophold i familiens sommerhus ved Kalundborg, selv om det er sjældent Allan tager afsted uden der er kommunale sager med i mappen.

Timerne i sommerhuset skal være ham vel undt.

For som sagt: Man kan være enig eller uenig. Men passer jobbet?

Det gør Allan S. Andersen.

PS: Står f0r Steenberg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?

Midsommerfest på Christianshavn

Christianshavns Beboerhus inviterer til midsommer-gadefest i Dronningensgade med musik, mad og gode vibrationer.   Så er der midsommerfest på Christianshavn. Temaet for Midsommerfesten er “fred” –

Læs mere »