Skoleelever skal dyrke jorden i Hollænderbyen

Nyt skolehaveprojekt giver jord under neglene. Dragørs skolehaver åbner onsdag 20. april. Her skal indskolingen nu lære at så afgrøder, passe haverne, høste grøntsagerne og bruge dem i skolekøkkenerne.

Klar til at indvie de nye skolehaver i den gamle Hollænderby.

 

Af Camilla Lærkesen

Det er egentlig ikke en del af historieundervisningen. Alligevel kan man ikke helt undgå at mærke historiens vingesus, når skoleeleverne i Dragør får deres helt egen køkkenhave midt i den gamle hollænderby på Museum Amagers jord.

”Vi laver skolehaver, fordi vi synes, det er vigtigt, at eleverne kan få hænderne i jorden og se, at når de lægger et frø i jorden, så begynder det at spire,” fortæller udeskolekoordinator Mathilde Brandstrup, ”og så skal de passe på det, fjerne ukrudt, lade det vokse, vande det, og sørge for at denne her gulerod kan vokse godt i fred og ro, indtil det bliver til en gulerod, de kan spise.”

Hvordan verden fungerer

Indskolingsklasserne får hver deres stykke jord, som de skal dyrke og passe. Skolehaverne er et projekt under Udeskolen, som for alvor blev iværksat i 2021, hvor budgetaftalen afsatte 900.00 kroner til udendørsarealer, der støtter op om udeskoleprojektet i kommunen. Udeskole er læring på en ny måde, hvor undervisningen foregår i en vekselvirkning mellem traditionel klasseundervisning og samspil med verden uden for.

(Artiklen fortsættes under billedet)

I fuld gang med at forberede åbningen af de nye skolehaver: Udeskolevejledere fra hver skole på kursus…

Når eleverne dyrker jorden i Store Magleby graver de direkte i lokalhistorien, samtidig med at de får et indblik i, hvordan verden uden for klasseværelset – og uden for supermarkedet – fungerer.

Hvor kommer gulerødderne fra?

”Børnene er vant til at gå ned i supermarkedet og lægge en pose gulerødder i kurven, men de har ikke et rigtigt indblik i, hvor de kommer fra. Nu skal de opleve, at de kan dyrke deres egne gulerødder, og at det faktisk tager ret lang tid,” fortæller Mathilde Brandstrup.

Skolehaverne åbner officielt onsdag 20. april kl. 12, hvor borgmesteren planter det første frø.