To kongehuse besøger Store Magleby

Den 20. maj fejrer Dragør Kommune 500-året for den hollandske indvandring til Store Magleby. Med til at festligholde dagen er Hendes Majestæt Dronningen og Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Beatrix af Nederlandene.
Dronning Margrethe – besøger Dragør. (Foto: Kongehuset)

I 2021 var det 500 år siden, at Christian II og hollandske indvandrere indgik en aftale, hvor 184 hollandske bønder fik brugs- og ejendomsret til hele Amager og Saltholm.

Dateringen skyldes et kongeligt privilegiebrev fra 1521. De nederlandske bønder har siden præget Amagers kulturhistorie og i særdeleshed Store Magleby i Dragør Kommune.

”Det er en fantastisk og spændende historie, som er dybt rodfæstet i Dragør. Vi skulle have fejret 500-året sidste år. Men som ved mange andre store begivenheder betød coronasituationen, at vi desværre måtte udsætte markeringen til i år,” siger borgmester Kenneth Gøtterup og fortsætter:

”Så meget desto mere er det en stor glæde, at vi nu kan annoncere, at fejringen sker med to kongehuse fredag 20. maj.”

Hollandsk landbrug

Der er familier blandt kommunens borgere, som kan føre deres slægt tilbage til den oprindelige indvandring.

”Selvom det traditionelle hollandske landbrug er afløst af et moderne lokalsamfund, finder du for eksempel navne som Neel, Grith, Dirch, Claes og efternavne som Jansen, Wybrandt, Villumsen rigt repræsenterer i lokalområdet,” fortæller Kenneth Gøtterup.

Kongeligt program om formiddagen

Hendes Majestæt Dronningen og Hendes Kongelig Højhed Prinsesse Beatrix ankommer til Dragør til officiel modtagelse på rådhuset kl. 9.45. Forinden eskorteres de kongelige biler af “fastelavnsrytter” fra Foreningen Vennekredsen det sidste stykke fra byskiltet “Store Magleby” til Dragør Rådhus.

(Fortsættes under billedet)

Prinsesse Beatrix af Holland. (Foto: Jeroen van der Meyde)

Ved rådhuset modtages de kongelige gæster af borgmester Kenneth Gøtterup. Denne del af programmet indbefatter at hilse på blandt andet kommunalbestyrelsens medlemmer. Borgmesteren holder tale, præsenterer gaver samt inviterer de kongelige gæster til at signere en poster til minde om dagen.

Besøger Amagermuseet

Herefter går turen med kongelig karet – Landauer – til Amagermuseet. Her besøger de kongelige gæster dels Nordgården (Hovedgaden 4), dels den gamle museumsgård (Hovedgade 12). Ved det første stop skal gæsterne se særudstillingen ”Amagers private skatte” – 500 års unik lokalhistorie fortalt gennem genstande fra private hjem. Udstillingen åbner i anledning af Amagermuseets 100- års jubilæum (1922-2022).

Hollænderhistorien

Ved andet stop – den gamle museumsgård – ser H.M. Dronningen og H.K.H Prinsesse Beatrix udstillingen ”500-års hollænderhistorie på Amager”. Udstillingen åbnede i 2021 i anledning af 500- året for den hollandske indvandring til Amager. Besøget indbefatter også en præsentation af den nyopstillede samling af Amagerdragter og digital formidling heraf, rundvisning med fokus på interiøret samt præsentation af udvalgte værker af Julius Exners fra Store Magleby i anden halvdel af 1800-tallet.

Fra museet fortsætter programmet med en demonstration af den traditionelle fastelavnsridning med ryttere fra Foreningen Vennekredsen. Det foregår ud for Amagermuseet Hovedgaden 12. Rytternes opvisning begynder med den danske nationalsang, hvorefter rytterne illustrerer, hvordan tøndeslagning til hest foregår. Efter et par runder vil rytterne gøre holdt og udråbe et leve for de to kongehuse.

På Seerupgaard

De kongelige gæster fortsætter i bil til formiddagens sidste programpunkt, som er et besøg på Seerupgaard. Familien Seerup Hansen er af gammel hollandsk slægt og trækker tråde til nutidens økologiske landbrug.

Borgmester Kenneth Gøtterup forklarer: ”Programmet har en relativ stram tidsramme, og vi har så meget at byde på. Når de kongelige gæster er kørt videre til Seerupgaard, vil fastelavnsrytterne fortsætte deres opvisning til tønden er slået ned, og tøndekongen er fundet. Det bliver flot.”

Klokken cirka 12 slutter det royale besøg i Dragør.

Byfest om aftenen

”Men dermed slutter festlighederne ikke. I løbet af hele eftermiddagen og aftenen med vil der være forskellige aktiviteter i Store Magleby for alle borgerne i Dragør. Vi runder eftermiddagen af med byfest om aftenen. Den begynder kl. 18 på vandværksgrunden, hvor blandt andet den hollandske ambassadør holder tale. Borgerne er meget velkomne,” siger Kenneth Gøtterup og slutter:

”Det bliver fejende flot og festligt. Og jeg håber, at rigtig mange har lyst til at dukke op og hilse på vores egen majestæt og den tidligere hollandske majestæt, H.K.H. Prinsesse Beatrix.”

Sidste gang de to landes kongehuse besøgte Store Magleby i Dragør Kommune var ved 450-året for den hollandske indvandring.

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?