Demensuge i Tårnby i denne uge

Fra mandag 9. maj til søndag 15. maj er det demensuge. Tårnby Kommune sætter derfor  i denne uge fokus på, at alle skal kende demenssymbolet og på, hvordan det kan gøre hverdagen tryggere for borgere i Tårnby Kommune med demens.

I Danmark skønnes der at være næsten 90.000 mennesker, der lider af demens…

 

Af Lene Dam Jørgensen

 

Fra mandag 9. maj til søndag 15. maj er det demensuge. I år er der fokus på at udbrede kendskabet til det nationale demenssymbol, som i daglig tale hedder ”håndsrækningen”. Tårnby Kommune har også fokus på, at alle skal kende demenssymbolet og på den måde gøre hverdagen tryggere for de mennesker i kommunen, som har en demenssygdom.

Der er plakater og foldere og borgerne kan eksempelvis finde dem i i supermarkedet, på biblioteket, på rådhuset, hos lægen eller i kirken.

På gaden med plakater

I Tårnby hænger borgere med demens, pårørende, frivillige og kommunens demensmedarbejdere plakater op og uddeler foldere om symbolet. De regner med at komme forbi op mod 50 steder i løbet af ugen.

Rundturen skal være med til at gøre Tårnby Kommune endnu mere demensvenlig ved at sørge for, at informationsmaterialet når ud til de steder i kommunen, hvor mange mennesker kommer dagligt.

Demensvenligt nærområde

Rundturen er også en del af Tårnby Kommunes vedvarende arbejde for at være en demensvenlig kommune. En del af Tårnby Kommunes ældrestrategi er nemlig at etablere et demensvenligt nærområde for det menneske, der er ramt af en demenssygdom. Det er vigtigt at sørge for viden om demens i for eksempel dagligvarebutikker.

Derudover er en vigtig del af demensstrategien at øge borgeres og ansattes viden om demens, så fordomme, misforståelser og tabuer om sygdommen nedbrydes.

Demenssymbolet

Demenssymbolet har en turkis hånd, der tager fat om en blå hånd. Mennesker med demens kan for eksempel have det i en nål på tøjet indkøbsnet, på nøgleringe eller på et klistermærke på et betalingskort eller rejsekort.

På landsplan har 4.000 mennesker et demenssymbol. Det er et symbol på to ting: Personen kan have brug lidt ekstra tålmodighed fra omverden, men det er også et symbol på, at hvis personen ser ud til at have brug for hjælp, så kan andre mennesker bare tage kontakt til personen.

Demens berører mange

Det vurderes, at der bor omkring 800 mennesker med demens i Tårnby Kommune. På landsplan er tallet omkring 90.000. Knap halvdelen af befolkningen er eller har været i berøring med demens enten som pårørende, bekendt, fagperson, frivillig eller via uddannelse. Heraf er 400.000 nære pårørende.

Seneste artikler

 

Fik du læst?