Til folkemøde…

Jeg vågnede op på en lille gård “Bakkevang” i Olsker på Bornholm – blot et stenkast fra den smukke Ols Kirke – den højeste af rundkirkerne på Bornholm.

Kirken er fra 1100-tallet, men Olsker er højest nulevende og især i disse dage, hvor jeg får hyggeligt selskab til min morgentur til Allinge af en stor mængde mennesker, der til fods, på cykel eller i bil transporterer sig ind til Folkemødet.

Vi har været heldige med vejret: Solen skinner fra en skyfri himmel, og når det er tilfældet er Bornholm klart et af de smukkeste steder i landet – for ikke at sige i Norden.

Krydret med de smukkeste byer og charmerende havnemiljøer er der ikke noget at sige til, at turisterne strømmer til øen, som visse bornholmere nægter art kalde en ø. “Øen” er Christiansø for dem, og sådan er det bare.

På landsbasis fortsætter resten af Danmark at kalde Bornholm for “øen”, og i disse dage er her ekstra mange mennesker “ovre”, der deltager i Folkemødet her i Allinge.

Ja, jeg ved udmærket godt, at mange opfatter Folkemødet som en skovtur for Christiansborg og for de politiske partier, organisationer, fagforeninger og andre grupperinger.

Og ja, det er svært for “folket” at få indkvartering og transport herover.

Og ja, jeg kunne også godt tænke mig, at der var flere postbude fra Assens, flere frisører fra Sæby og jordmødre fra Esbjerg, skolelærere fra Maribo, der deltog i Folkemødet.

Men historien om, at Folkemødet kun er for den politiske elite og organisationer er noget vrøvl.

For alle har mulighed for at deltage i disse herlige dage – hvis man vel at mærke er ude i god tid. Det indrømmer jeg til gengæld er nødvendigt.

En hotelejer i Allinge fortæller mig således, at der er udsolgt på hotellet til Folkemøder frem til 2029. Og ja, det kan være en temmelig kostbar affære, hvis man skal leje er sommerhus i Allinge og nærmeste omegn i disse dage.

Men der er altså andre muligheder for indkvartering på Bornholm, og der er jo ingen,  der siger, at vi allesammen skal bo  Allinge, de dage Folkemødet står på. For så store er afstandene ikke herovre, alle kan ret enkelt komme rundt, enten i egen bil, på cykel eller med offentlig transport.

Og der er noget at komme efter. Der er så mange arrangementer, debatter og andet, man kan vælge og vrage i mellem – og da også masser af råhygge med god mad, musik og samvær med andre mennesker.

Og hvis tumultet i Allinge bliver for meget, så byder andre byer sig til: Selv sad jeg i fredelige Gudhjem på Folkemødets første dag, om aftenen og nød freden og stilheden der i selskab med Jons fiskesuppe, de virkelig er en omvej værd.

Men glædede mig allerede til at få selskab på min morgentur af de mange fodgængere, der nyder den smukke tur til Allinge, ad landevejen, til fods, mange går gerne en rask tur på fem kilometer eller mere. Der tales, der synges, man morer sig undervejs – og formålet er at dyrke demokratiet i Danmark, når målet, Allinge, er nået.

Smukkere kan der næsten ikke være. Så kom trygt til Folkemøde på Bornholm. Men forbered turen i god tid…

God weekend!

 

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?