En underfundig og tankevækkende historie…

EFTERÅRSLÆSNING: Emily St. John Mandels “Station 11” er en fantastisk fortælling om en gruppe kunstnere, der efter en global, dødbringende pandemi, forsøger at overleve ved at fortsætte med at spille Shakespeare – mens de drager videre og kæmper mod andre, bevæbnede grupper og alverdens ulykker.

Station 11 – forunderlig og også uhyggelig historie om en global pandemi, der næsten udrydder al civilisation. Men en lille gruppe overlever …

 

En iskold Toronto-aften falder den berømte skuespiller Arthur Leander om på scenen midt i sit livs rolle som Kong Lear. Samme aften rammer en dødbringende virus hele Nordamerika, og verden er forandret for altid.

Sådan begynder en forunderlig historie om en scenario, der dels er frygtindgydende i en tid, hvor denne verden stadig er truet af Covid-19 – og ingen rigtigt ved, hvornår denne trussel er overstået eller andre sygdomme kan bryde ud som følge heraf.

Dels er historien fantastisk velskrevet og næsten suger læserne ind i en verden, som man kun nødigt ville være en del af.

Kunstnere drager rundt

Den globale pandemi, som forfatteren Emily St. John Mandel her beskriver, rydder stort set hele menneskeheden – på nær nogle ganske få.

I det nordlige Amerika finder nogle kunstnere sammen i “Symfonien”  – skuespillere og musikere, der sammen drager rundt for at finde ly og sikkerhed. Truet af andre og dødsensfarlige, desperate mennesker, der slår ihjel for mad, tøj og andet, det kan hjælpe dem gennem den trøstesløse hverdag uden internet, varme, strøm, biler og alt andet, vi i dag bruger konstant.

Historien kæder en række mennesker sammen, hvis levnedsløb man som læser følger interesseret med i. Historien efterlader læseren i en tilstand af uhygge – men også næsten med vemod, når den sidste side er læst. Hvordan vil det gå dem i fremtiden – er der chance for overlevelse?

Det antydes i slutningen af historien, men skal ikke røbes her.

Romanen udkom i 2014 og er nu blevet oversat til dansk.

Prisbelønnet

Emily St. John Mandel er en canadisk romanforfatter og essayist. Hun har skrevet adskillige essays og seks romaner, herunder Station Eleven og Glashotellet. Station Eleven, som er oversat til 33 sprog, er blevet tilpasset til en begrænset serie på HBO Max, som havde premiere i december 2021. Romanen er særdeles anmelderrost og har modtaget adskillige, litterære priser.

“Station 11”
Lindhardt og Ringhof
Emily St. Jon Mandel
360 s/149,95 kr.

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?

Historier om de forfulgte

Torsdag 29. september fra kl. 16.30 inviterer Korsvejskirken til en aften, hvor sognepræst Julie Aaboe fortæller om det forfulgte mindretal med særlig fokus på Afghanistan

Læs mere »