Historie om et norsk familiedynasti og dets mørke hemmeligheder

EFTERÅRSLÆSNING: Aslak Noras fortælling “Havets kirkegård” bliver sendt ud til læsere i 15 lande – ikke uden grund. Romanen fortæller om et skibsforlis i 1940 og en efterfølgende familieintrige – og er inspireret af en virkelig historie.

Forfatter Aslak Nore. (Foto: Agnete Brun)

Der er et eller andet over litteratur, over romaner, der tager udgangspunkt i virkeligheden. Ikke nødvendigvis et must, men alligevel:

Og sådan er den norske forfatter Aslak Nores forholdsvis nye, udkom i september, roman, “Havets kirkegård”.

Fortællingen er baseret på historien om skibet D/S “Prinsesse Ragnhild”, der forliste i 1940, og hvor årsagen til katastrofen aldrig er blevet fastslået.

Skibsforlis i 1940

Vi stifter bekendtskab med familien Falck – og “Havets kirkegård” er første del af fortællingen. Det er altid skønt at vide, at der kommer mere, hvis man læser noget godt.

Handlingen: I efteråret 1940 forliser hurtigruteskibet D/S “Prinsesse Ragnhild” ud for den nordnorske kyst. Vera Lind og hendes søn, Olav, overlever, men ægtemanden, skibsreder Thor Falck, og hundredvis af andre omkommer.

(Artiklen fortsættes under billedet)

75 år senere begår Vera selvmord, og sporene peger tilbage på forliset. Veras forfatterskab stoppede brat, da hun i sin tid forsøgte at fortælle sandheden om den skæbnesvangre dag under krigen. Hun blev tvunget til tavshed. Efter farmorens død sætter barnebarnet Sasha sig for at dykke ned i historien. Hvad skete der egentlig på den fatale hurtigrutesejlads?

Romanen er blevet en forrygende bestseller i Norge og vil helt sikkert også fange danskere – samt de mange andre læsere i den store verden; Bogen er solgt til udgivelse i 15 lande og er blevet nomineret til den norske Bokhandlerprisen.

Historisk thriller

Den 44-årige forfatter Aslak Nore er norsk journalist og forfatter. Han har skrevet flere non-fiction-bøger og spændingsromaner, og Havets kirkegård er hans fjerde roman. For den historiske thriller, Ulvefælden, vandt han i 2017 den norske krimipris, Riverton-prisen.

Aslak Nore har tidligere været journalist i Mellemøsten og Afghanistan og har desuden været soldat i NATO’s styrker i Bosnien. Han bor i dag i Provence med sin familie.

Fængslende historie

I anmeldelsen af Havets Kirkegård skrev den store, norske avis VG om Aslak Nore: “Han udmærker sig i flamboyante parodier på forlagsdynastier, kendte læger og andre karakterer hentet fra det bedste borgerskab. Og viser samtidig muskler som en rigtig actionforfatter.”

En fængslende historie, der nok er værd at fordybe sig i – bedst i en behagelig lænestol og med en varm kop kaffen til at lune sig på i den tiltagende efterårskulde.

“Havets kirkegård”
Aslak Nore
464 s. / Kr. 299,95.
Forlaget Gutkind. 

Seneste artikler

 

Fik du læst?