Hvordan kan Amager producere mere vedvarende energi og bidrage aktivt til klimakampen? Techfirmaet Spacemaker har sat avanceret software til at regne på, hvor meget solenergi taget på Field’s f.eks. kan producere.
Som et led i Danmarks planer for vedvarende energi øges antallet af solcelleanlæg i de kommende år, og Spacemaker, som er en del af Autodesk-koncernen, har i den forbindelse udregnet energigevinsterne ved at etablere solceller på taget af Field’s. I dag er der ikke solceller på tagene, men med store tilgængelige tagarealer kunne indkøbscentret nemt få det.
Og resultatet er overvældende:
Mere end 2.500 amagerkanere ville i teorien kunne hente deres årlige energibehov herfra, viser beregningerne. Eller også kunne centeret få en stor del af sin energi herfra.
(Artiklen fortsættes under billedet)
“Energipotentialet for resten af Amager og København er enormt. De fleste tage har ikke solceller, og det er tankevækkende, hvor meget solenergi, der ville kunne produceres, hvis man etablerede dem flere steder i byen. Både på eksisterende og kommende bygninger, hvor det kan tegnes ind fra begyndelsen. Og så skal man jo huske på, at moderne solcelleanlæg generelt kun er mindre synlige”, siger Spacemakers arkitekt, Even Brænne Olstad, der rådgiver arkitektvirksomheder og ejendomsudviklere i brugen af tech til at beregne potentialet i vedvarende solenergi på eksisterende eller kommende bygninger.
Tidobling af solenergi på vej
Danmark har forpligtet sig til en 70 procent CO2-reduktion i 2030, og et af de steder, hvor der skrues kraftigt op de kommende år, bliver solenergi. Ifølge udspillet ’Danmark kan mere 2’ ventes alene solenergi at tidoble fra 2 til 20 GW. Solcellerne skal formentlig også opsættes i København og andre byer for at reducere inddragelsen af naturområder, og Spacemaker viser eksempler på, hvor solcellerne kunne opsættes, og hvor meget vedvarende energi, de ville kunne producere.
Fire mio. kilowatt-timer
Helt præcist kan tagene på Fields, oplyser Spacemaker, tilsammen producere knap fire millioner kilowatt-timer om året (3.847.146), og med et gennemsnitligt energiforbrug, ifølge Energistyrelsen, per dansker på 1.500 kilowatt-timer årligt, dækker Danmarks største indkøbscenter i teorien det, der svarer til 2.564 personers årlige energiforbrug.
Måler man i forhold til lejligheder, der i gennemsnit anvender 2.200 kilowatt-timer til en husstand bestående af to voksne og to børn, så dækker Danmarks største indkøbscenter op til 1.748 lejligheders energiforbrug på et år.