Fra flaskedreng til churroskonge

Indehaveren af Den gamle Bager i Dragør, Nader Raja, begyndte karrieren som flaskedreng på Bryggen. Nu har han ti butikker med is og churros samt bagerforretning med café og Dragør Is…

Nader Raja, churroskongen, i den hyggelige cafe, der hører til Den gamle Bager i Dragør. Bemærk det smukke vægmaleri. (Foto: Finn Edvard)

Det er en travl, men livsglad mand, der tager imod denne smukke forårsdag i Dragør. Vi sidder med en veltillavet kop kaffe i cafeen, det hører til Den Gamle Bager – kendt af alle i Dragør – og ikke så få udenfor.

“Vi” er Amagernyt.dk’s medarbejder og stedets indehaver, 43-årige Nader Raja.

Han er ikke så lidt af en historie værd.

Født og opvokset på Islands Brygge. Med pakistanske rødder. Og med en ambitiøs plan allerede som dreng:

“Mine søskende og jeg var de bedste til at samle flasker på Bryggen. Sådan tjente jeg mine første penge. Der var nogle, der pegede fingre af os. Men inderst inde tænkte jeg: Ja, ja – grin I bare, jeg skal vise jer…

(Artiklen fortsættes under billedet)

Nader foran Den gamle Bager i Dragør sammen med en af de dygtige medarbejdere, Tobias. (Foto: Finn Edvard)

Nader havde en idé om, at han ville have en kostbar Ferrari-bil inden han blev 25 år. Han købte en, da han fyldte 24…

Nader trækker på smilebåndet:

“I mellemtiden havde jeg dog fundet ud af, at man ikke bliver lykkeligere over at eje en Ferrari, så jeg solgte den igen…”

Naders “karriere” tog fart, allerede da han var 13 år:

“Jeg fik et job i en isbutik i Nyhavn. Jeg kunne lide jobbet og var vant til at arbejde hårdt med at samle tomme flasker, så jeg avancerede ret hurtigt derinde. Og min mor fortalte mig, at det ville være fantastisk, hvis jeg en dag ville få min egen isbutik i Nyhavn, men jeg fortalte hende, at det var helt urealistisk. Det ville jeg aldrig få råd til. Derfor fik jeg de efterfølgende år hvert år til min fødselsdag en lottokupon af min mor: “Jeg håber, du vinder, så du kan købe en isbutik i Nyhavn,” sagde hun.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Den gamle Bager i Dragør – fyldt med godt brød og lækre kager. (Foto: Finn Edvard)

Det hører med til historien, at Nader fik sin isbutik i Nyhavn – og i øvrigt mange andre is- og churrosbutikker,  bl. a. hele tre på Strøget, Købmagergade, Rødovre, Odense m.fl. Han siger med et genert smil, at han på en måde kan kalde sig Eurpoas største churroskonge. Og nu med hele 135 ansatte i sæsonen, noget færre om vinteren. Og han har også modtaget en fin pris for at drive en innovativ isbar.

Churros kaldes også for “spanskrør” og er lavet af en sød dej, som sprøjtes ud med en sprøjtepose og steges i olie. De lækre sprøde churros serveres med sukker, chokoladesauce m.m. Et spansk lækkeri, der rigtigt ret faldet i danskernes smag, sprøde og lækre som de er.

Naders mor oplevede desværre ikke, at Nader fik sin butik i Nyhavn, hun døde som 62-årig i 2011. Men Nader skjuler ikke sine varme følelser for sin mor, som han savner hver dag – og som han håber et eller andet sted kan se, hvor godt det er gået for ham.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Nader i butikken i Dragør

Nader sætter et stort smil op: “I dag siger min kone, at jeg nok stadig havde boet hjemme, hvis min mor havde levet…!”

Den gamle Gamle Bager i Dragør forhandler godt brød og lækre kager – og så er der den hyggelige kaffe med virkelig god kaffe m.m. Et hyggeligt sted, hvor mange lokale mig besøgende nyder formiddags- og eftermiddagskaffen, og hvor det langes et stort antal is over disken i sæsonen.

Nader styrer alle sine butikker via firmaet Rajissimo – og Ferrarien er i mellemtiden skiftet ud med et løbehjul, som man kan se ham drøne rundt på i Dragørs gader, når han færdes mellem Den gamle Bager og Dragør Is.

Bor på Amager

Nader bor på Amager, er flyttet fra Bryggen til Kongelunden. “Men jeg savner tit Bryggen”, siger han, selv om han tilføjer, at Bryggen ikke er den samme, som da han var dreng derude – og voksede op samme sted som bokseren Mikkel Kessler.

“I dag bor der mange rige folk på Bryggen”, det gjorde der ikke dengang,” siger han.

Nader er selv glad for sine churros. Hans egen favorit serveres med Nutella.

“Jeg har faktisk spist to i dag,” slutter han med et stort smil.

 

 

 

 

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?