Mit liv med Anker og politik

POLITIK: Anker Jørgensens sidste sekretær, Lissa Galle, fortalte levende om sit liv som statsministerens sekretær og om livet på Christiansborg.

Lissa Galle

Af Lene Dam Jørgensen

Forleden var der et spændende arrangement i Filips Kirke, hvor fhv. statsminister Anker Jørgensens sidste sekretær Lissa Galle fortalte om sit liv som Anker Jørgensens sekretær og om livet på Christiansborg.

Først var der kaffe og kage til de fremmødte, og efter foredraget var der aftensmad til alle. Der var omkring et halvt hundrede mennesker mødt op  – og der var en rigtig hyggelig og god stemning.

Ægte socialdemokrat
Menighedsrådsformand Jens William Grav bød velkommen og fortalte, at han selv havde mødt og talt med Anker Jørgensen og talt med ham i forbindelse med åbningen af Amager Strandpark.

Under foredraget fortalte Lissa Galle, at siden hun var lille, var hun kommet i Kastrup, hvor hun havde familie. Hun siger selv, at hun har stor tilknytning til Amager. Hun kommer oprindelig fra Aalborg og er opvokset i et hjem, hvor Stauning hang på væggen…

Helt nede på jorden
”Jeg begyndte i 1975 som sekretær for den socialdemokratiske folketingsgruppe på Christiansborg. Jeg blev faktisk ved med at være ansat, til jeg blev 75 år. Første gang, jeg så Anker, var i 1975, da han var statsminister. Anker kom og skulle lige hilse på den nye sekretær, for selvom han var statsminister, så interesserede han sig levende for, hvad der skete omkring ham” fortæller Lissa Galle.

Tonen var meget afslappet under Anker Jørgensen. Det var ikke noget med hr. statsminister eller ”De”, når de snakkede med ham  – det var bare Anker og ”du”.

Anker Jørgensen havde oprindelig udpeget Svend Auken som sin efterfølger, men i 1992 tog Poul Nyrup imidlertid over. Lissa Galle fortalte om de spændinger, der opstod som følge af, at der nu pludselig var to fløje i Socialdemokratiet.

Ny stilling
”De sidste år arbejdede jeg på partikontoret. Jeg havde været på Christiansborg i 27 år, men pludselig og meget uventet, var det forbi: Jeg blev kaldt ind til den daværende gruppeformand Pia Gjellerup:  Hun læste hun to sider op, som jeg ikke forstod noget af, men min stilling var altså blevet nedlagt. Jeg fortalte aldrig Anker om det. Han ville være blevet stiktosset,” sagde Lissa Galle.

Efterfølgende blev hun herefter ansat på det socialdemokratiske partikontor.

I plejebolig
Anker Jørgensen boede i Sydhavnen, men måtte da han blev ældre flyttede han i en plejebolig, først på Vesterbro, siden i Valby, hvor han tilbragte de sidste år af sit liv.

Han var først i Saxogade, hvor hans hustru Ingrid havde siddet i bestyrelsen, og han var meget glad for at være der:

”Desværre måtte han flytte til et plejehjem i Valby, da man mente, at det plejehjem, som han var på, ikke var tidssvarende.  Jeg tror, at der sker noget med ældre, når de bliver flyttet. Det var ikke godt, at han blev flyttet. Jeg kom hver onsdag. Folk, der havde været på besøg hos ham på plejehjemmet, skrev i en bog, når de var på besøg. Når jeg kom om onsdagen læste jeg så højt for Anker, så vi kunne gennemgå, hvem der havde været der. ”siger Lissa Galle.

Anker Jørgensen døde i 2016. I 2019 blev der taget initiativ til en statue af Anker Jørgensen, der er står på Anker Jørgensens Plads i Sydhavnen.

Nye statsministre
Lissa Galle fortæller, da Anker Jørgensen på et tidspunkt talte med fhv. statsminister Helle Thorning-Schmidt. Helle Thorning-Schmidt spurgte Anker Jørgensen om, hvordan han havde det, hvortil Anker Jørgensen svarede, at han havde da fint, men hvad med partiet?

Lissa Galle viste også flere billeder, hvor hun selv var fotograferet sammen med nuværende statsminister Mette Frederiksen. Lissa Galle fortæller, at hun holder meget af hende og betegner Mette Frederiksen som et dejligt menneske.

”Fra Anker til Mette”
Lissa Galle er nu pensioneret, men ikke helt færdig med Christiansborg. Hun fortæller til Amagernyt.dk, at hun stadig kommer inde på Christiansborg, og hun tager på højskole og holder også foredrag om sin bog – næste gang går turen til Aalborg.

Lissa Galle udgav sidste år bogen ”Fra Anker til Mette” i anledning af, at det sidste år var 100 år siden, at Anker Jørgensen blev født. Bogen kan købes i boghandlen til 200 kroner.

 

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?