Georg Stage klar til nye eventyr

SKOLESKIBET: Tremastede fuldriggere er i dag et sjældent syn i Københavns havn, men på mandag kan man nyde oplevelsen, når skoleskibet ”Georg Stage” stævner ud med et nyt hold elever ombord. Turen går bl.a. til Lissabon.

Georg Stage – fra 1934

På mandag 24. juli stævner skoleskibet Georg Stage ud på nyt eventyr. Det sker fra den faste kajplads ved Maskingraven ved flådebasen på Holmen (offentlig tilgang fra P. Løwenørns Vej 1 v. Kronprinsessegade.) Tidligere hade havnebussen stoppested her, men det er af en eller anden uvis årsag blevet flyttet. Til gengæld kører bus 2A dertil, ligesom det jo er en skøn tur på cykel.

Skibet er fra 1934, og stiftelsen bag har drevet skoleskib siden 1882. I dag er det verdens ældste sejlende søfartsskole og en moderne uddannelsesinstitution, der kvalificerer unge til at arbejde i “Det Blå Danmark.”

Til Lissabon
Der vil helt sikkert blive knebet en tåre rundt omkring, når forældre og bedsteforældre tager afsked med de unge elever, der er 18-22 år gamle. De næste 20 uger vil de blandt meget andet vil lære navigation, arbejdsmiljø og sikkerhed, og at stå i masterne og bjærge sejl 30 meter over Nordsøens bølger.

De 63 heldige elever om bord er udvalgt fra et stort ansøgerfelt og repræsenterer et bredt udsnit af befolkningen. Der er stor spredning på elevernes uddannelsesmæssige og geografiske baggrund, og der er ikke overvægt af nogen køn. Seks af pladserne er reserveret til grønlandske elever.

Det er det andet togt for ”Georg Stage” i 2023, og det vil føre eleverne til Esbjerg, til den Engelske Kanal, over Biscay-bugten og til Lissabon. På hjemrejsen kommer de blandt andet forbi Brest, Hobro og Haderslev.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Der er 63 elever ombord på Georg Stage.

Når skibet vender hjem til København til november, er eleverne blevet uddannet til ubefarne skibsassistenter og kan søge hyre i Danmark og internationalt eller læse videre på maritime uddannelser.

Eftersom uddannelsen varer 20 uger, kan skibet sejle to togter om året, men endnu har politikerne på Christiansborg ikke tilkendegivet, om de fortsat vil finansiere dobbelttogt for ”Georg Stage” i 2024 og fremefter

Opkaldt efter sønnen
Skibsreder Frederik Stage fik ideen til at bygge et skoleskib i slutningen af 1800-tallet, fordi handelsflåden manglede gode søfolk.

Skibet er opkaldt efter Frederik Stages søn, Georg, som døde af tuberkulose i 1880 blot 23 år gammel. To år senere var stiftelsen ’Georg Stages Minde’ og skoleskibet, opkaldt efter sønnen, en realitet.

Stiftelsens formål var det samme dengang, som det er i dag. Nemlig ”at give unge mennesker, der ønsker at fare til søs, den første undervisning i praktisk sømandsgerning om bord i et dertil bestemt skoleskib”.

Seneste artikler

Fik du læst?