Det lille ismejeri på Italiensvej med Marie bag disken…

AMAGER-HISTORIE: Mange husker det lille ismejeri på Italiensvej, hvor Marie Petersen stod bag disken. Der var populært. Her kunne der købes forskelligt – ikke mindst de gode røde romkugler, romsnegle og andet godt.

Ismejeriet på Italiensvej – mange husker det endnu. (Foto: Flemming Lamberth/SULFA.)

Af Lene Dam Jørgensen

Mange husker det lille ismejeri på Italiensvej tæt på togskinnerne. Det var egentlig et ismejeri, men der blev også købt mange forskellige andre ting.

Flere har gennem årene passeret det lille ismejeri til fods eller på cykel på vej ned mod Amager Strand eller tilbage. Det var lille udadtil  – og der var småt inde i butikken. Marie og Knud Petersen ejede det lille ismejeri, og Marie stod i butikken.

Marie var en stærk kvinde, hvis liv var meget barskt på så mange måder, fortæller Johna Skjoldborg, der passede Marie i hendes sidste år.

(Artiklen fortsættes under billedet)

”For den lille pige på billedet, der nok bare er mellem tre og fire år, ser ismejeriet også ud til at være slaraffenland. Hun ser ud til rigtig gerne at ville ind til Marie efter en tur på stranden og ved togskinnerne med far på en kold vinterdag. Den lille pige vidste uden tvivl, at inde hos Marie var der lækkerier  – og også, hvor de var. Så hvis far nu skulle være kommet i tvivl om, hvor de var, så kunne hun da sagtens fortælle ham det..!

 

”Marie kørte ud med mælk og brød m.v. – endda i snestorm – inden hun tidligt om morgenen åbnede det lille ismejeri. Det blev hun faktisk ved med til hun var 70 år. Marie havde en livsstyrke og var meget snakkesalig og altid hjælpsom, glad, venlig og imødekommende.” husker Johna Skjoldborg.

Noget for enhver
Svend Jens Hansen fortæller til Amagernyt.dk, at han også var kunde i det lille ismejeri. Han husker godt Marie. Der var en lav disk og ikke meget plads – højst tre mennesker kunne være der ad gangen. Der kunne købes bagværk i butikken, herunder wienerbrød, brød og hindbærsnitter.

Johna fortæller, at i det lille ismejeri blev der også solgt øl, mælk, snaps og smør. Med tiden udvidede sortimentet sig i det lille ismejeri, så der også kunne købes konserves.

Studenterbrød og romkugler
Inden strandturen skete det da også at børn lige skulle forbi det lille ismejeri og købe nogle af de populære og velkendte studenterbrød eller de gode røde romkugler, som mange stadig taler om. Andre husker, at det var her, de fik deres bedste rosenbrød som børn, slik i løssalg og specielt det tyggegummi, der hed Jenka…

Tvillingeis, der var en sodavandsis med chokolade, var også et populært valg i det lille ismejeri på Italiensvej.

Skønne minder
Hos Marie i Det lille ismejeri blev der også solgt pålægschokolade og det var her, at børnene købte ind for deres forældre. Det fortælles, at der var pragtfuld duft af wienerbrød om vinteren. Morgenbrød kunne hentes hver dag – her var blandt andet romsneglen meget populær.

Marie Petersen og det lille ismejeri huskes af rigtig mange som et hyggeligt og skønt sted at komme. Det er et dejligt minde om det gamle Amager.

Der var ikke meget plads i det lille ismejeri på Italiensvej, men til gengæld har det en stor plads i mange amagerkaneres hjerter.

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?