Skattejagt på Lodsmuseet

SOMMERFERIE: Frem til lørdag 30. september er der udstilling på Danmarks Lodsmuseum, hvor besøgende kan opleve selve lodseriet og børnene kan komme på en sjov og lærerig skattejagt.

Lodsmuseet i Dragør

Der er frem til lørdag 30. september fra kl. 14 til 16 udstilling på Danmarks Lodsmuseum på Gl. Havn 11. Her kan besøgende opleve den gamle lodsstation på Dragør havn, som den så ud i 1984 ved Dragør lodseris 300 års jubilæum.

Skattejagt og quiz
Udstillingen tager udgangspunkt i Dragørlodsen Pehr Mark Olsens liv, der arbejdede som lods ved Dragør lodseri fra 1960 til 1983. Undervejs kan børn deltage i den sjove lærerige skattejagt, og de voksne kan prøve deres viden af ved en mere avanceret quiz.

Livet som lods
Lodsstationen viser, hvordan lodserne arbejdede, og alle genstandene er autentiske. I stuen ses lodsernes opholdsstue, kontorer, kortrum med alle de gamle bøger, blade, kontorartikler, søkort og lodsbøger. Der ligger også tidligere værksted, der i dag rummer skiftende udstillinger.

På 1. sal ses det gamle køkken med inventar, soveværelser og bad, samt bådsmændenes opholdsrum, med udgang til det knap 16 meter høje lodstårn. På museet kan besøgende “sejle en tur” med simulatoren og se tre film om lodseriet, “Et historisk tilbageblik”, “En Dragørlods fortæller” og “En nutidig lodsning”.

Selve lodseriet
Der har været lodseri siden 1684 af Christian V til seks søkyndige i Dragør. De skulle bistå orlogsflåden og havde eneret til at lodse andre skibe. Fra 1684  til 1984 har lodseriet beskæftiget 253 lodser. I 1823 opførte Dragør Lodseri den nuværende lodsbygning.

Som det var

Den 1. januar 2006 flyttede lodserne ud i Farvandsdirektoratets nye lodsstation i Dragørs gamle færgehavn. Den gamle lodsstation fremstår i dag, som da lodserne forlod bygningen. Danmarks ældste lodseri har haft til huse i Danmarks ældste lodsbygning, og med bygningens placering midt på den gamle havn, med dens perlerække af fredede bygninger, er Danmarks Lodsmuseum placeret centralt i et af landets mest helstøbte og velbevarede kulturmiljøer.

Dragørs vartegn
Ved siden af museet står det 15,8 meter høje lodstårn – Dragørs vartegn – som blev bygget i 1912, fordi bygningen af Dragør Fort syd for byen begrænsede udsynet.

Af sikkerhedsmæssige årsager er der ikke adgang til lodstårnet. Der er åbent onsdag, lørdag og søndag.

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?