Mærkedag for transport af danske jøder

MÆRKEDAG: Museum Amager markerer i samarbejde med Dragør Kommune onsdag 4. oktober, at det er 80 år siden danske jøder blev transporteret fra Dragør til Sverige.

Det uhyggelige kapitel i dansk historie markeres onsdag.

Onsdag 4. oktober fra kl. 16  markerer Museum Amager og Dragør Kommune, at det er 80 år siden, at det lykkedes danske jøder at flygte i sikkerhed i Sverige. 700 af Danmarks ca. 7.000 jøder flygtede til Sverige via Dragør. Flugten er derfor en central begivenhed i Dragørs
besættelsestidshistorie.

Dragørs rolle i flugten
Det er selve årsdagen for afslutningen på Dragørs rolle i flugten og derfor sættes der fokus på den dramatiske flugthistorie med en række gratis særarrangementer på Dragør havn.

Efter tre års besættelse, hvor samarbejdspolitikken havde holdt hånden over de danske jøder, brød samarbejdet sammen og natten mellem 1. og 2. oktober 1943 rykkede besættelsesmagten ud for at pågribe jøderne. Men en advarsel var nået ud til den jødiske befolkning, der gik under jorden og begyndte flugten over Øresund til sikkerhed i det neutrale Sverige.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Fiskekutter K571, “Elisabeth”, der fragtede 70 jøder over Øresund under den nazistiske besættelse af Danmark. (Foto: Finn Edvard)

700 jøder, der udgjorde 10 pct. af Danmarks jødiske befolkning, brugte Dragør som flugthavn, hvor flugtaktionen stod på indtil tyske tropper 4. oktober 1943, gennemførte en razzia, der lukkede ned for yderligere flugt via Dragør.

Program for dagen
Kl. 16 til 18 kan interesserede prøve kræfter med de tankevækkende og lærerige udfordringer som Dragør Kommunes udskolingselever i uge 38 oplevede på kommunens store årlige historieløb, der i år havde flugten i 1943 som tema. Du finder besøgscentret på adressen: Gl. Havn 14.

På samme tidspunkt er det også muligt at besøg Museum Amagers autentiske flugtkutter, der deltog i flugtaktionen i 1943, hvor den transporterede 70 jøder over Øresund.

Kl. 16.30 og 17.30 er der byvandring med museumsinspektør Christian Aagaard rundt på havnen. Han fortæller om det dramatiske efterår i 1943, hvor Dragør blev en af de danske jøders centrale flugthavne.

Kl. 18 holder Borgmester Kenneth Gøtterup tale. Han markerer 80-året for flugtaktionen i 1943 og Dragørs rolle deri på havnepladsen ved lodstårnet.

Kl. 18.15 er der alsang bliver ført an Jacob Honoré fra Dragør Musik- og Kulturskole. Der synges en række af de fællessange, som den danske befolkning samledes omkring i starten af besættelsestiden.

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?