Det lukkede kritiske øje eller Ebbe Kyrøs syn på det lokale mediebillede

Der kom et debatindlæg. Bare ikke til os. Det var skrevet af Ebbe Kyrø fra Liste T og handlede om det mediepolitiske billede i Dragør. Ebbe undrede sig over fraværet af den kritiske presse her 12 kilometer fra Christiansborg. På DragørNyheders redaktion undrede vi os over, at Ebbe valgte at offentliggøre sit indlæg på portalen Altinget, der har adresse 12 kilometer fra Dragør. Derfor foreslog vi Ebbe at mødes til en kop kaffe. Så han kunne fortælle os, hvad meningen var.

Ebbe Kyrø

Det hele begyndte med, at Ebbe Kyrø fra Liste T skrev dét debatindlæg til Altinget. Altinget har adresse i Folketinget og leverer nyheder om dansk politik. Vil man skabe debat om noget, der foregår i Dragør, forestillede vi os, at det ville være mere relevant at henvende sig direkte til målgruppen. DragørNyheder.dk´s cirka 14.000 læsere ville sikkert gerne have læst den historie, tænkte vi.
Læs Ebbe Kyrøs indlæg i Altinget her: Lokalpolitiker: Fri og kritisk presse findes ikke 12 kilometer fra Christiansborg

Glæde smitter vist nok
Men fordi Ebbe alligevel omtalte DragørNyheder.dk i sit indlæg, blev vi også lidt glade, især fordi han omtalte vores “glade engagement.” Godt nok mente han, at dette engagement gjorde det besværligt for læserne at afkode, hvad der var partsindlæg, og hvad der var redaktionelt bearbejdet stof i avisen. Vi blev så glade, at journalisten foreslog redaktøren, at vi fejrede det ved at drikke kop kaffe med Ebbe. Så kunne vi tale med ham om, hvordan mediedækningen kunne forbedres, og så ville Ebbe måske også blive glad.

Dog holdt vi øje
Journalisten skriver til Ebbe. Ebbe svarer straks og inviterer journalisten til kaffe hos ham. Han virker som en rar mand, der straks afdramatiserer avisens første spørgsmål:
Hvorfor valgte du at sende dit indlæg til Altinget frem for et lokalt medie?
“Det var en bestillingsopgave. De spurgte, om jeg ville give mit bud på de lokale mediers fremtid, men jeg ville faktisk også have delt det med jer, så det var godt, I selv holdt øje.”
Hvad er det helt præcis, du savner?
“Jeg savner en lokalpresse, der udgør den fjerde statsmagt og forholder sig kritisk til politikerne. Det kritiske, vågne øje, der gør, at politikerne ikke bare får lov til at promovere sig selv.”

Politisk stilhed
I Tårnby er dækningen af lokalpolitiske emner bedre, påpeger Ebbe, men tilføjer også, at Tårnby er tre gange så stor og derfor naturligt også får bedre dækning i eksempelvis Amagerbladet. Han nævner også Tårnby-avisen 2770, som laves af én mand, og så fremhæver han e-avisen Hvidovre Avis.
DragørNyheder.dk er jo en ny avis. Vi ville gerne dække lokalpolitikken, men en fuldtids politisk journalist har vi ikke ressourcerne til. Til gengæld sendte vi en invitation til alle lokalpolitikerne om at lægge en profil ind på sitet, hvor de beskrev deres mærkesager. Der kom meget få svar, og vi synes, at der har været politisk meget stille lige siden valget.
“De fleste af os lokalpolitikere har jo et fuldtidsjob ved siden af. Det er svært at nå det hele, og vi har nok været lagt lidt ned efter valget, men vi kommer igen nu,” konstaterer Ebbe.

Mudderkastning på Facebook
På DragørNyheder.dk kan vi desuden se, at de artikler vi bringer om politiske emner, ikke er dem, der er mest læst. Til det siger Ebbe:
“En kat der er blevet væk eller en ny butik. Det er sådan noget, der er populært, men jeg er sikker på, at folk gerne vil læse om lokalpolitiske beslutninger, skrevet af en uafhængig presse. Det, man bliver træt af, er, når det hele ender i mudderkastning på Facebook. Faktisk viser en undersøgelse lavet af Danmarks Medie- og Journalisthøjskole at halvdelen af danskerne mener, at lokalmedier skal dække politikernes meninger, beslutninger og handlinger.”

Den glade budbringer
Apropos mudderkastning på Facebook nævner Ebbe i sit indlæg også, at den eneste rettidige form for kommunikation stammer fra borgmesteren, som 24/7 sidder klar ved tastaturet for “helt uden skrupler” at fortælle “alle de gode historier”.
Ja faktisk går Ebbe i indlægget så langt som til at sammenligne forholdene med det gamle Østeuropa, hvor det også var magthaverne, der sad på medierne.
“Borgmesteren bruger sociale medier som redskab til at være den glade budbringer. Vi andre holder os nok lidt tilbage, for vi ved, at hvis vi skriver noget, skal vi også have tiden til at stå på mål for vores holdninger.”
“Da kommunen så fik en pressemedarbejder, havde vi håbet, at han skulle arbejde for kommunen og den samlede kommunalbestyrelse, men bliver der udsendt en pressemeddelelse, afspejler den aldrig oppositionens holdninger, mens konstitueringspartiernes gruppeformænd bliver citeret for deres bedrifter.”

Barsk politisk kultur
I virkeligheden siger Ebbe mere end det. Noget om tidligere valg. Noget om skoler, noget om at komme til Dragør i 2004, og hvordan han ved det følgende kommunalvalg stemte på det parti, han stemmer på landspolitisk, men så fandt ud af, at det parti ikke var det, han skulle engagere sig i kommunalt, og noget om, hvordan Liste T rummer et stort politisk spektrum. Men journalisten vurderer, at interviewet skal stoppe her. Kald det censur efter østeuropæisk tradition, et værn mod mudderkastning i private hjem eller en nedtoning af et enkelte partis skøntale om sig selv.
Afslutningsvis vil vi gerne høre, hvad du generelt tænker om den politiske kultur i Dragør?
“Den kan være ret barsk. Der bliver gået til stålet. I begyndelsen var jeg ret overrasket over det.”

Seneste artikler

 

Fik du læst?